Față de luna iunie, rezerva valutară a Chinei s-a redus cu 4,10 miliarde dolari, dar rămâne peste minimul ultimilor 5 ani consemnat în mai.
Rezervele internaționale ale Chinei au coborât la 3,20 trilioane dolari în luna iulie, transmite Reuters, exact până la reperul indicat de prognozele analiștilor contactați anterior de agenția de știri. Este o reducere de 4,10 miliarde dolari, față de nivelul de 3,21 trilioane dolari din iunie, când rezerva valutară crescuse cu 13,4 miliarde dolari față de minimul ultimilor 5 ani consemnat în luna mai. Aprecierea din iunie a fost pusă de observatori ai pieței de refugierea în yuan a unor investitori care au vrut să se protejeze de volatilitatea piețelor antrenate de referendumul prin care britanicii s-au pronunțat în favoarea ieșiriii din Uniunea Europeană.
De la căderea Burselor de la Shanghai și Shenzen în vara anukui trecut, China a cheltuit o mare parte din rezervele sale pentru a împiedica deprecierea prea abruptă a yuan-ului și pentru a realiza injecții de lichiditate în piața financiară, în contextul unor fluxuri negative de capital ale investitorilor nerezindenți. În 2015, rezervele Chinei s-au redus cu 513 miliarde dolari.
Rezerva de aur a Chinei este de 78,89 miliarde dolari, de asemenea, în creștere față de 77,43 miliarde dolari la finele lui iunie.
La jumătatea lunii trecute, yuan-ul a slăbit în raport cu dolarul american, coborând sub un prag psihologic de 6,7 yuani pentru un dolar, însă de atunci a consemnat o ușoară revenire, interpretată în piețe că banca centrală din China vizează un ritm controlat al deprecierii. Analiștii se așteaptă la o reluare a tendinței de slăbire a yuan-ului pe fondul riscurilor de retragere ale capitalurilor străine. Față de nivelul real al acestora există neliniști ale investitorilor, având în vedere opacitatea pieței financiare și a autorităților din China.
În urmă cu un an, Charles Dumas de la Lombard Street Research, citat de Daily Telegraph, estima la 800 miliarde dolari repatrierile de capital din China din 2014, tendință care s-a menținut și în 2015. În al doilea trimestru al anului trecut, acestea au consemnat un vârf de 224 miliarde dolari, despre care ce Robin Brooks, chief FX strategist la banca americană de investiții Goldman Sachs, spunea că este „dincolo de ce s-a văzut vreodată în istorie“.
Analiști din piețele internaționale mizează că acest reflux va avea un impact direct asupra economiei reale și a sistemului de credit din China. Aceste îngrijorări au atins un apogeu în luna ianuarie a acestui an, când au alimentat și un val de vânzări pe marile burse ale lumii.
În luna octombrie a anului trecut, Marc Faber, autor al newsletter-ului Gloom, Boom & Doom Report, foarte citit de investitori după criza finanicară din anul 2008 pe care a anticipat-o, declara pentru Bloomberg TV că în China avem un balon al creditării de proporții epice.
O creștere cu 400% a creditului într-un răstimp de 7 ani este prea mult, iar acum urmează un ciclu de explozie a împrumuturilor neperformante, avertiza, în ianuarie, și Kyle Bass, care pentru fondul său de hedging Hayman Capital din Dallas, statul Texas, are în administrare 1,7 miliarde dolari. În februarie, el și-a reluat alerta într-o intervenție pentru CNBC: „Băncile chineze sunt numai la câteva luni înainte ca să ajungă în teritoriul periculos."