PROFIT ENERGY.forum – Cătălin Niță, Director Executiv FPPG: O să stăm 3 luni să aplicăm ceva ce, culmea, deja se aplică de la 1 septembrie. E a nu știu câta modificare la ceva ce a plecat din start îndoielnic

PROFIT ENERGY.forum – Cătălin Niță, Director Executiv FPPG: O să stăm 3 luni să aplicăm ceva ce, culmea, deja se aplică de la 1 septembrie. E a nu știu câta modificare la ceva ce a plecat din start îndoielnic
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2022

Cătălin Niță, Director Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), spune, la conferința PROFIT ENERGY.forum, că este surprins de modificările făcute în Senat la OUG 119, dat fiind faptul că acestea au fost "pe repede înainte", fără consultare din piață.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Ordonanța urmează a fi dezbătută în Camera Deputaților (cameră decizională), apoi în plenul reunit și, în caz de adoptare, trimisă la Președinție pentru semnare.

Urmărește-ne și pe Google News

„Pe noi ne-a surprins această ordonanță venită pe repede înainte, fără consultare din piață. Ăsta e un lucru care afectează mai ales în contextul în care toată lumea încearcă să facă lucrurile repede și bine. Dacă îngreunăm procesul legislativ în sensul în care vine ministrul propune ceva, se discută într-o coaliție de 3 partide, ajunge după aceea în camera de senat, senatul nu știe ce s-a discutat în coaliție și o ia de la zero și așteaptă puncte de vedere de la instituții și analizează, după care se duce la deputați care analizează și ei, pentru că ei nu discută cu senatul.

O să stăm 3 luni de zile să aplicăm ceva ce, culmea, deja se aplică de la 1 septembrie, când se putea face un lucru mult mai simplu peste vară. Adică nu e ca și cum criza asta a venit de ieri pe azi, nu e ca și cum nu se aștepta nimeni, nu e ca și cum OUG 119 nu e a nu știu câta modificare la ceva ce a plecat din start îndoielnic. Cred că, prin consultare și prin dialog, lucrurile ar putea să meargă puțin mai bine și mai structurat”, precizează acesta.

PROFIT ENERGY.forum - ANRE: 60.000 de consumatori - preluați în regim de ultimă instanță CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.forum - ANRE: 60.000 de consumatori - preluați în regim de ultimă instanță

El consideră că ar trebui mai multă atenție pe creșterea producției interne de energie și gaze, în loc ca focusul să fie pe sursele alternative din import. 

„N-am auzit pe nimeni să spună ce măsuri ia pentru creșterea producției interne. Suntem de 115 ani producători de gaze în România. Noi avem zăcăminte de 100 de ani care încă produc. Care sunt masurile pe care statul le ia pentru a-și crește producția? Trebuie să se investească  masiv în zăcămintele vechi pentru a le menține în producție sau pentru a mai scoate din ele. Ne trebuie zăcăminte noi. Cum le pui în comercializare? Prin o nouă rundă de concesiuni, de care se vorbește de 12 ani.

Ca să facem lucrurile să funcționeze mai bine pe partea de producție ar trebui să deblocăm niște lucruri, care nu țin nici de Comisia Europeană, nici de Putin, nu țin de nimeni, doar de noi. În cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale se pot face lucruri spre eficientizarea producției pe partea de digitalizare. Suntem singura țară care ținem documente cu privire la zăcămintele noastre în format fizic”, atrage atenția directorul executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG).

PROFIT ENERGY.forum - CEO-ul Engie, care a preluat deja producția de gaze a americanilor din Marea Neagră: Producția offshore a BSOG din primele trei luni a ajuns la consumatorii finali din România, altfel nu am fi văzut acest gaz CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.forum - CEO-ul Engie, care a preluat deja producția de gaze a americanilor din Marea Neagră: Producția offshore a BSOG din primele trei luni a ajuns la consumatorii finali din România, altfel nu am fi văzut acest gaz

Cătălin Niță mai spune și că în orice criză există oportunități, mai ales în contextul în care România produce deja 90% din necesarul de gaze.

„Pentru noi, oportunitatea este imensă. Anul acesta Black Sea Oil & Gas a dat drumul la producția din Marea Neagra, cea mai recentă producție din 1990 încoace. La anul o să producă, sperăm noi, puțin peste 1 miliard. Ne uităm cu mare interes spre Neptun Deep. S-a dat legea offshore, s-a vorbit că o să se modifice prețul de referință, după care s-a uitat. Romgaz face toate demersurile care țin de ei ca să ajungă să se producă acest zăcământ. Dar există în continuare multe alte oportunități”, explică acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
cătălin niță
fppg
oug 119