Producția industrială din Germania a căzut în iunie pentru a doua lună consecutiv, pe fondul costurilor ridicate ale energiei și al cererii scăzute din acest sector, care apasă de mai multe luni asupra primei economii europene.
Aceasta a scăzut cu 1,5% pe parcursul unei luni, în termeni ajustați în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, după o scădere revizuită de 0,1% în mai, a anunțat luni biroul de statistică Destatis într-un comunicat citat de Le Figaro. Scăderea a fost mult mai accentuată decât se așteptau experții de la instrumentul de analiză financiară Factset, care estimau o scădere de 0,5%. Pe parcursul unui an, producția este în scădere cu 1,7%, tot potrivit Destatis.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În detaliu, producția de bunuri de capital a scăzut cu 3,9%. Această scădere nu a fost compensată de creșterea bunurilor de consum (+1,8%) și a bunurilor intermediare (+0,4%), potrivit Destatis. Producția de automobile a scăzut cu 3,5% în cursul lunii, scrie G4Media.ro.
Exporturi mai puțin dinamice
Industria germană, coloana vertebrală a primei economii europene, suferă de câteva luni. Situația a fost îngreunată de o scădere bruscă a cererii interne, din cauza inflației, care se menține la niveluri ridicate – 6,2% în iulie, în ritm anual – și a majorărilor de dobândă urmărite cu fermitate de Banca Centrală Europeană (BCE). De asemenea, prețurile la energie rămân relativ ridicate pentru acest sector, iar unele dintre activitățile cu cea mai mare intensitate energetică, cum ar fi produsele chimice, se străduiesc să revină la nivelurile de producție de dinainte de războiul din Ucraina. „Criza energetică a provocat probabil o pierdere permanentă de capacitate în aceste sectoare”, explică Franziska Palmas, expert la Capital Economist.
Exporturile, care sunt esențiale pentru acest sector, sunt mai puțin dinamice, pe fondul încetinirii cererii pentru produsele germane în China și Statele Unite, două piețe cruciale pentru acest sector. Deși comenzile și-au revenit în ultimele două luni, această revenire se datorează „în mare parte unor contracte importante”, în special în sectorul aerospațial, ceea ce umflă artificial cifrele, a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat de presă. „Perspectivele economiei industriale rămân sumbre”, a rezumat acesta.
Germania a intrat în recesiune în primul trimestru, cu două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului (produsul intern brut), inclusiv o scădere de 0,4% între ianuarie și martie. Pentru al doilea trimestru, Destatis a raportat totuși o stagnare a PIB-ului (+0,0%). Dar aceste cifre sunt provizorii.