Producția industrială a scăzut în primele nouă luni

Producția industrială a scăzut în primele nouă luni
scris 12 nov 2020

Producția industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 12,1%, respectiv cu 12,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

”În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, producția industrială (serie brută) a fost mai mică cu 12,1%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,7%). Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul dezile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1 ianaurie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2019, a scăzut cu 12,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,4%)”, arată datele INS.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețurile apartamentelor cresc. Marile orașe resimt o tendință fie de creștere, fie de stabilizare CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor cresc. Marile orașe resimt o tendință fie de creștere, fie de stabilizare

În luna septembrie2020, producția industrială (serie brută) a fost mai mare față de luna precedentă cu 18,7%, datorită creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) și industria extractivă (+10%), scrie News.ro.

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 3%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut față de luna precedentă cu 1,5%, ca efect al creșterilor industriei extractive (+7,7 %) și industriei prelucrătoare (+2%).

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 0,3%.

Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a fost mai mică cu 0,1%.

Industria extractivă a scăzut cu 8,9%, în timp ce producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria prelucrătoare au crescut cu 0,7 %, respectiv cu 0,4%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut cu 2,8%, ca efect alscăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2,0%), și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,1%).

Indicele producției industriale (IPI) este un indice de volum și măsoară evoluția rezultatelor activităților cu caracter industrial dintr-o perioadă față de alta. Indicii producției industriale descriu evoluția industriei pe total, secțiuni (industria extractivă, prelucrătoare și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat), diviziuni CAEN Rev.2, precum și pe marile grupe industriale.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
ins