Producția industrială a scăzut

Producția industrială a scăzut
scris 13 nov 2024

Producția industrială a României a înregistrat o scădere de 2,2%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui an față de aceeași perioadă din 2023, respectiv cu 1,7% ca serie ajustată, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Conform INS, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 2,2%, din cauza declinului înregistrat de cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,1%), industria prelucrătoare (-1,9%) și industria extractivă (-1%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Economiștii majorează semnificativ prognozele de inflație pentru România CITEȘTE ȘI Economiștii majorează semnificativ prognozele de inflație pentru România

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele nouă luni, a fost mai mică cu 1,7%, ca efect al scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,5%), industriei prelucrătoare (-1,2%) și industriei extractive (-0,9%).

În luna septembrie 2024, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 14%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+17,9%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au scăzut cu 4,1%, respectiv cu 1,4%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică față de luna precedentă cu 0,1%, din cauza scăderilor industriei extractive (-3,3%) și producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,5%). Industria prelucrătoare a rămas la același nivel.

DOCUMENT Costul cablului energetic submarin de peste 1.000 km Georgia-România dorit în Marea Neagră a fost majorat cu 78% de la prima estimare. Care sunt cele mai mari provocări CITEȘTE ȘI DOCUMENT Costul cablului energetic submarin de peste 1.000 km Georgia-România dorit în Marea Neagră a fost majorat cu 78% de la prima estimare. Care sunt cele mai mari provocări

INS menționează că, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 3,7%, ca efect al scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-4,4%), industria prelucrătoare (-3,7%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-2,7%).

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică față de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate de industria extractivă (-4,1%), industria prelucrătoare (-3,7%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-2,8%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
ins