Inflația anuală din zona euro a accelerat în decembrie la 1,1%, de la 0,6% în noiembrie, potrivit datelor finale publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, prețurile de consum au urcat luna trecută cu 1,2%.
Prețurile din zona euro au avut, luna trecută, cel mai rapid ritm de creștere consemnat din septembrie 2013.
România a avut, luna trecută, o inflație de -0,1%, numărându-se, alături de Bulgaria și Irlanda, printre statele unde prețurile de consum au scăzut. Cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum au fost în Estonia (2,4), Belgia (2,2%), urmate de Cehia și Letonia, cu 2,1%.
Cea mai mare contribuție la accelerarea inflației din zona euro au avut-o carburanții, legumele și agenții termici, în timp ce gazele naturale, telecomunicațiile și produsele pentru îngrijirea sănătății au avut cel mai semnificativ impact negativ.
CITEȘTE ȘI Noi producători auto anunță investiții în SUA după criticile lui TrumpInflația core, care exclude elemente volatile care includ energia, alcoolul, tutunul și alimentele, a urcat luna trecută la 0,9%.
În decembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să extindă programul de achiziții de obligațiuni din zona euro dincolo de luna martie, reducând însă volumul lunar al activelor cumpărate, de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro.
Președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat la momentul adoptării deciziei, că programul de relaxare cantitativă ar putea fi din nou extins, în cazul în care condițiile economice vor necesita acest lucru. Programul de achizții are rolul de a susține creșterea economică și accelerarea inflației, prin suplimentarea lichidităților.
Obiectivul BCE pe termen mediu este aducerea inflației din zona euro aproape de nivelul de 2%.