Datoria publică a Italiei a crescut cu 7,6% în timpul mandatului fostului premier Matteo Renzi, la 2.617 euro pe cap de locuitor, mai mult decât în perioada guvernului Silvio Berlusconi, în pofida promisiunii de reducere a acesteia în beneficiul generațiilor viitoare, relatează Bloomberg.
În primul discurs susținut în calitate de premier în Parlament, în februarie 2014, Renzi a spus că guvernul trebuie să reducă muntele de datorii. Cu toate acestea, în timpul mandatului său datoria publică a înregistrat o creștere mai mare decât în timpul guvernului condus de Silvio Berlusconi în perioada 2008-2011, când a urcat cu 7%, scrie News.ro.
Datoria publică a Italiei este cea mai mare din zona euro, în termeni absoluți, și a doua după cea a Greciei ca procentaj din PIB.
Ministrul italian de Finanțe, Pier Carlo Padoan, care și-a păstrat funcția în actualul Executiv, va participa miercuri la o sesiune de discuții la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde va fi probabil supus întrebărilor despre finanțele Italiei.
În timpul mandatului de scrută durată al lui Erico Letta, datoria Italiei a crescut cu 0,9%, iar sub administrația tehnocrată a lui Mario Monti, care l-a succedat pe Berlusconi și a condus țara până în aprilie 2013, a avansat cu 5,5%.
Datoria publică a Italiei a urcat la 2.230 de miliarde de euro în noiembrie, potrivit datelor publicate vineri de institutul de statistică Istat. La sfârșitul lui februarie 2014, când Renzi a devenit premier, datoria era de 2.110 miliarde de euro.
Potrivit legii bugetului aprobată de guvern în decembrie, Executivul de la Roma vrea reducerea ponderii datoriei publice în PIB în acest an.