Creșterea salariilor din sectorul public și relaxarea fiscală sunt setate să ducă la creșterea presiunilor inflaționiste, arată un raport al ING Bank.
Banca centrală ar putea continua relaxarea monetară anul viitor, prin reduceri ale ratei rezervei minime obligatorii, dacă guvernul nu exagerează cu creșterea salariilor din sectorul public în anul electoral 2016. Cheltuielile mai mari cu salariile ar putea duce la creșterea deficitului bugetar și la presiuni foarte ridicate pe creșterea inflației, arată un raport al ING Bank.
Chiar și fără un deficit peste țintă, salariile mai mari ale bugetarilor, deja aprobate sau anunțate pentru anul viitor, vor pune presiune pe creșterea inflației.
“Creșterea venitului disponibil ca urmare a relaxării fiscale și a creșterilor salariale vor genera presiuni inflaționiste pe partea de cerere”, se arată în raportul citat.
BNR exprima același punct de vedere, cu ocazia ultimei decizii de politică monetară.
Guvernul va majora cu 15% salariile personalului din învățământ, începând cu luna decembrie, după ce a crescut deja cu un sfert salariile din sănătate. Alte creșteri sunt așteptate prin implementarea noii legi a salarizării.
Pentru moment, acest presiuni sunt contracarate de scăderea prețului materiilor prime la nivel global și de prețul de producție scăzut al firmelor, după ce acestea au luat măsuri de reducere a costurilor în ultimii ani.
Inflația anuală pe luna septembrie, de -1,7%, peste cea din august, de -1,9%, a fost peste prognozele analiștilor dintr-un sondaj Bloomberg, care vedeau o inflație de -1,8/-1,9%.
O surpriză pentru analiștii băncii olandeze o reprezintă prețurile la carburanți. Acestea nu au scăzut pe cât se așteptau, având în vedere reducerea prețului țițeiului la nivel mondial.
Taxa pe Valoarea Adăugată a fost redusă de la 24% la 9% pentru alimente, ceea ce a dus inflația în teritoriu negativ, dat fiind faptul că mâncarea are o pondere de 37% în coșul de consum al românilor.
Prognoza ING privind inflația anuală pentru 2016 este de 1,4% și de 2,1% pentru 2017. Analiștii băncii menționează că prognoza este puternic influențată în jos de scăderile de taxe.
Datele privind comerțul arată o creștere puternică a importurilor în luna august și un deficit al balanței comerciale cu un sfert mai mare în primele opt luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceste evoluții arată, în opinia celor de la ING, o perspectivă de creștere puternică a consumului.