Percepția populației și a companiilor asupra economiei românești s-a îmbunătățit în mai, după un declin abrupt în luna precedentă, precipitat de restricțiile anunțate de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit analiștilor BCR, România a depășit punctul de jos al crizei și se îndreaptă spre o recuperare rapidă, în formă de “V”.
Datele pentru luna mai publicate de Comisia Europeană arată că indicatorul ESI (Economic Sentiment Indicator), care măsoară încrederea în economie, a urcat de la un minim al ultimilor 18 ani de 65,3 puncte atins în aprilie la 72,2 puncte, recuperând aproximativ o cincime din scăderea înregistrată în perioada martie-aprilie.
Indicatorul perspectivelor de angajare EEI (Employment Expectations Indicator) a avut o revenire încă și mai puternică, crescând de la 57,3 puncte în aprilie la 65,3 puncte.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditul privat a scăzut în aprilie. Creditul guvernamental a crescutTendința va continua în lunile următoare, pe măsură ce tot mai multe restricții sunt ridicate, iar sectoarele economice afectate de pandemie își reiau activitatea, arată BCR într-o notă.
“Ce a fost mai greu pare să fi trecut pentru economia României și, în absența unui al doilea val de infecții, încrederea va continua să se îmbunătățească, în condițiile în care mai multe măsuri de blocare a activității vor fi ridicate în curând”, potrivit analistului Eugen Sinca.
BCR estimează că economia românească va scădea cu 15,2% în ritm trimestrial în perioada aprilie-iunie, contracție urmată de o revenire “relativ rapidă” în perioada iulie-septembrie, când produsul intern brut este preconizat să crească cu 11,5%.
“Cum oferta a început să își revină, perspectivele pe termen scurt depind de puterea și de rapiditatea recuperării cererii externe și interne pentru a completa [revenirea economiei] în formă de V”, notează Sinca.
“Creșterea de anul viitor depinde de deciziile guvernului privind aducerea finanțelor publice pe un trend sustenabil după alegeri”, precizează analistul BCR.