Încrederea germanilor în economia țării lor este în scădere, chiar dacă aceștia au beneficiat anul trecut de o creștere a salariilor cu 2,4%, motivul fiind scăderea cererii pentru exporturile Germaniei pe unele piețe importante, precum Statele Unite și China, relatează Reuters.
Salariile reale din Germania au urcat anul trecut cu 2,4% față de 2014, cel mai puternic avans din ultimii șapte ani, potrivit datelor publicate joi de biroul german de statistică, scrie News.ro
Câștigurile mai mari ale populației au susținut consumul, care a devenit principalul motor al creșterii economiei germane.
Pe de altă parte, încrederea consumatorilor germani, măsurată pentru luna aprilie, a scăzut, populația fiind mai puțin optimistă în privința viitorului celei mai mari economii a Europei.
Un indice referitor la încrederea consumatorilor, calculat de institutul GfK, bazat pe intervievarea a 2.000 de persoane, a scăzut la 9,4 puncte, de la 9,5 puncte în cazul datelor aferente lunii martie.
Analiștii anticipau că indicele se va menține la nivelul de 9,5 puncte.
”Cererea slabă pentru produsele germane pe unele piețe importante va afecta probabil creșterea economiei Germaniei”, consideră Ralf Buerkl, analist la GfK, el referindu-se la încetinirea activităților în SUA și China.
Economia Germaniei a avansat cu 1,7% în 2015, cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, susținută de consumul privat și cheltuielile mai mari ale statului pentru refugiați.
Pentru 2016, consumul va continua să susțină creșterea economică, datorită stabilității pieței muncii, creșterea salariilor reale și nivelul scăzut al inflației și al dobânzilor.
Comisia de consilieri guvernamentali a Germaniei a redus miercuri estimarea de creștere economică pentru 2016 cu 0,1 puncte procentuale, la 1,5%, din cauza incertitudinilor internaționale.