Încrederea consumatorilor din SUA a urcat la maximul ultimelor șase luni

Încrederea consumatorilor din SUA a urcat la maximul ultimelor șase luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2024

Încrederea consumatorilor din SUA a crescut la cel mai mare nivel din șase luni în august, pe fondul optimismului față de perspectivele economice, dar americanii devin din ce în ce mai îngrijorați de piața muncii, după ce rata șomajului a ajuns luna trecută aproape de maximul ultimilor trei ani, de 4,3%, transmite Reuters.

Datele peste așteptări privind încrederea consumatorilor, raportată marți de Conference Board, a reflectat o percepție îmbunătățită a condițiilor de afaceri în următoarele șase luni, iar sondajul a sugerat că șansele de recesiune au continuat să scadă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Bucureștiul are cele mai accesibile locuințe, Clujul rămâne cu cele mai scumpe apartamente. Câte salarii înseamnă un metru pătrat de locuință CITEȘTE ȘI Bucureștiul are cele mai accesibile locuințe, Clujul rămâne cu cele mai scumpe apartamente. Câte salarii înseamnă un metru pătrat de locuință
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Așteptările inflaționiste pentru următoarele 12 luni au fost cele mai scăzute din martie 2020, ceea ce anticipează o reducere a ratei dobânzii la Rezerva Federală luna viitoare.

”Acest raport susține o reducere a dobânzii atât pentru scăderea așteptărilor inflaționiste, cât și pentru o diminuare a pieței muncii, dar nu este atât de slab încât să sugereze o recesiune în acest moment”, a declarat Conrad DeQuadros, consilier economic senior la Brean Capital.

Indicele de încredere a consumatorilor al Conference Board a crescut la 103,3 în această lună, cel mai ridicat nivel din februarie, de la 101,9 revizuit în sus în iulie.

Economiștii chestionați de Reuters au estimat că indicele se va schimba puțin față de nivelul de 100,3 raportat anterior.

Încrederea a fost mai mare în rândul consumatorilor cu vârsta de 35 de ani și peste.

Indicele referitor la așteptări al Conference Board, bazat pe perspectivele pe termen scurt ale consumatorilor pentru venituri, afaceri și condițiile de pe piața muncii, s-a îmbunătățit la 82,5 de la 81,1 în iulie, fiind a doua citire consecutivă peste 80.

O citire sub 80 semnalează de obicei o recesiune în viitor.

EXCLUSIV FOTO City Grill cumpără un celebru restaurant. Va fi redeschis sub forma unui concept nou, dedicat generației Z și Y CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO City Grill cumpără un celebru restaurant. Va fi redeschis sub forma unui concept nou, dedicat generației Z și Y

Consumatorii au fost, totuși, mai puțin optimiști cu privire la piața muncii. Ponderea consumatorilor care au considerat locurile de muncă ”abundente” a scăzut la 32,8%, de la 33,4% în iulie.

Aproximativ 16,4% dintre consumatori au spus că locurile de muncă sunt ”greu de obținut”, în creștere față de 16,3% luna trecută.

Rata șomajului a crescut timp de patru luni consecutive.

Așteptările consumatorilor privind inflația pe 12 luni au scăzut la 4,9%, cel mai scăzut din martie 2020, de la 5,3% în iulie.

Președintele Fed, Jerome Powell, a semnalat vinerea trecută că scăderile ratelor dobânzilor sunt iminente, o reacție la îngrijorările tot mai mari legate de piața muncii.

Piețele financiare se așteaptă ca banca centrală a SUA să înceapă ciclul de relaxare luna viitoare. cu o reducere a dobânzii de bază cu 0,25 de puncte procentuale, deși o reducere de jumătate de punct procentual nu poate fi exclusă.

Fed și-a menținut rata dobânzii overnight de referință în intervalul actual de 5,25%-5,50% timp de mai bine de un an, după ce a crescut dobânda de politică cu 5,25 puncte procentuale în 2022 și 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
consumatori