Înainte de Brexit, Marea Britanie redevine a treia cea mai atractivă destinație pentru investiții, la nivel global

Înainte de Brexit, Marea Britanie redevine a treia cea mai atractivă destinație pentru investiții, la nivel global
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2017

Incertitudine geopolitică nu a diminuat apetitul pentru achiziții al directorilor executivi, arată cea de-a șaisprezecea ediție a barometrului EY Global Capital Confidence Barometer.

Barometrul, care are la bază un sondaj derulat în rândul a peste 2.300 de directori executivi din 43 de țări, scoate în evidență faptul că, în ciuda schimbării rapide a condițiilor de piață, 56% dintre companii se așteaptă să se implice în tranzacții în următoarele 12 luni – o creștere de șase procente față de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o perioadă de activitate deja intensă de tranzacționare, 36% dintre companii estimează o creștere a numărului de tranzacții la care vor participa în anul următor. Marea majoritate a directorilor executivi (96%) se așteaptă ca piața M&A să se îmbunătățească sau să rămână stabilă în această perioadă de timp.

Apetitul puternic pentru tranzacții se menține chiar în contextul îngrijorărilor geopolitice sau al  celor legate de politicile din piețele emergente. 69% dintre companii consideră că acestea sunt cele mai mari riscuri pentru creșterea economică. Însă impactul de natură disruptivă al tehnologiei asupra rezultatelor potențiale ale tranzacțiilor și asupra modelelor de afaceri rămâne principala preocupare a celor mai mulți directori executivi.

Activitatea de tranzacționare este susținută de indicatori financiari pozitivi și de revenirea încrederii economice – 64% dintre directorii executivi consideră că starea globală a economiei se îmbunătățește (față de 21% în octombrie 2016).

Volkswagen-Audi și Enercon GmnH sunt interesate să demareze afaceri sau să dezvolte parteneriate în România CITEȘTE ȘI Volkswagen-Audi și Enercon GmnH sunt interesate să demareze afaceri sau să dezvolte parteneriate în România

Investiții globale, într-o perioadă de creștere a naționalismului

În ciuda speculațiilor legate de barierele comerciale, tranzacțiile trans-frontaliere au fost reperele anului 2017, odată cu reluarea activității de tranzacționare dintre Statele Unite și Europa de Vest. 36% dintre companiile care intenționează să facă achiziții se vor concentra pe tranzacții interne în următoarele 12 luni, dar căutarea oportunităților de creștere dincolo de granițele naționale se intensifică. Companiile caută pretutindeni posibilități de creștere, iar principala țintă o reprezintă piețele dezvoltate.


Marea Britanie redevine a treia cea mai atractivă destinație pentru tranzacții. În octombrie anul trecut ieșise din top cinci pentru prima dată în istoria de șapte ani a Barometrului, ca urmare a referendumului legat de ieșirea din UE. Topul principalelor destinații este completat de Statele Unite (locul 1), China (locul 2), Germania (locul 4) și Canada (locul 5).

Alte rezultate ale studiului indică faptul că intențiile de creștere nu sunt drastic afectate de problemele geopolitice. Aproape trei sferturi dintre companii (71%) declară că Brexitul a crescut sau nu a avut niciun impact asupra intențiilor lor de investiții în Marea Britanie. În Statele Unite au apărut semne că noua administrație de la Casa Albă va încuraja activitatea de fuziuni și achiziții – 76% dintre respondenți consideră că politicile potențiale ale administrației fie vor duce la creșterea activității de tranzacționare, fie nu vor avea niciun impact.

Optimizarea portofoliului devine prioritară în contextul schimbărilor rapide ale pieței
În contextul schimbărilor rapide, companiile își redefinesc strategiile pentru a crește gradul de flexibilitate, 73% dintre ele intensificând procesele de analiză a portofoliilor de investiții pentru a răspunde sau a valorifica forțele disruptive din sectoarele lor.

Aceste tendințe se reflectă în numărul de tranzacții din toate sectoarele. Primele cinci industrii care intenționează să facă achiziții sunt: auto, produse de larg consum, mineritul și prelucrarea metalelor, petrolul și gazele, telecomunicațiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
marea britanie
investitii