Hassan Rohani, într-o vizită ”capitală” pentru Acordul de la Viena în Europa

Hassan Rohani, într-o vizită ”capitală” pentru Acordul de la Viena în Europa
scris 2 iul 2018

Președintele iranian Hassan Rohani începe luni un turneu în Elveția și Austria ,considerat ”de o importanță capitală” la Teheran în privința cooperării între Republica islamică și Europa, după retragerea americană din acordul în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Rohani a plecat luni după-amiaza către Zurich, potrivit televiziunii de stat iraniene, citată de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Vizita în Elveția se prelungește până marți, iar, potrivit autorităților austriece, Rohani se va afla miercuri la Viena, unde a fost încheiat, în 2015, acordul internațional în dosarul nuclear.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Această vizită va reprezenta ”ocazia de a vorbi despre viitorul acordului”, a declarat Rohani înainte să urce în avion.

”În contextul actual al retragerii Statelor Unite (...) și negocierilor intense între Iran și Europa în vederea găsirii mijloacelor de păstrare a acordului”, acest turneu ”este de o importanță capitală deoarece va furniza un tablou mai precis al cooperării între Iran și Europa”, scria sâmbătă agenția Isna, citând un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi.

EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"

Austria a preluat duminică, pentru următoarele șase luni, președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), iar Elveția reprezintă interesele Statelor Unite în Iran, în absența relațiilor diplomatice între cele două țări.

Împreună cu ministrul său de Externe, Mohammad Javad Zarif, Rohani - un conservator moderat reales în 2017 cu susținerea reformatorilor - a fost principalul artizan iranian al Acordului de la Viena, din care a făcut cheia de boltă a politicii sale de deschidere către Occident, ceea ce i-a adus critici dure din tabăra ultraconservatoare iraniană.

Președintele american Donald Trump și-a retras unilateral țara din acord, în mai, atrăgându-și criticile celorlalte părți - Iran, China, Franța, Germania, Marea Britanie și Rusia - ale acestui pact validat de o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU.

Beijingul, Parisul, Berlinul, Londra, Moscova și UE - asociate în urmărirea acordului - nu încetează să-și proclame atașamentul față de text, pe care-l prezintă drept o victorie diplomatică în domeniul luptei împotriva proliferării nucleare.

Însă Republica islamică repetă că nu va rămâne în pofida intereselor sale.

GARANȚII ECONOMICE

Reragerea Washingtonului deschide calea impunerii unor noi sancțiuni americane Teheranului și întreprinderilor din țări terțe care fac comerț cu Iranul și investesc în această țară.

Germania propune înființarea unui sistem european de asigurare pentru șomaj CITEȘTE ȘI Germania propune înființarea unui sistem european de asigurare pentru șomaj

Teheranul se plânge că nu a ”recoltat” promisiunile de investiții la care se aștepta după Acordul de la Viena, iar mai multe mari grupuri străine au anunțat în iunie că intenționează să înceteze orice activitate în sau cu Iranul de teama viitoarelor sancțiuni.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a îndemnat Europa să ofere ”garanții” de natură economică, în măsură să permită Iranului să rămână în acord.

Sporind presiunea, el a ordonat pregătiri în vederea unei reluări rapide a activităților nucleare suspendate de Iran, în virtutea Acordului de la Viena, în cazul unui eșec al negocierilor cu UE.

Zarif a avertizat, pe 24 iunie, cu privire la un ”eșec” al Acordului de la Viena, afirmând că un asemenea scenariu ar fi ”foarte periculos pentru Iran” și că aceasta nu este ”cu siguranță soluția aleasă de sistemul” politic iranian.

La începutul lui iunie, Rohani s-a dus în China la discuții despre viitorul textului cu omologii săi rus și chinez, în marja unui summit internațional.

În Elveția, liderul iranian urmează să se întâlnească cu președintele Confederației helvetice Alain Berset. În cadrul vizitei are loc un forum economic elvețiano-iranian pe tema alimentației și sănătății.

Italia, Cipru, Grecia, Croația, România și Bulgaria înregistrau cei mai mulți tineri șomeri în 2017 CITEȘTE ȘI Italia, Cipru, Grecia, Croația, România și Bulgaria înregistrau cei mai mulți tineri șomeri în 2017

Potrivit agenției oficiale Irna, această vizită reprezintătotodată ocazia semnării unor acorduri de cooperare economică.

La Viena, Rohani urmează să se întâlnească cu omologul său austriac Alexander Van der Bellen și cu șeful Guvernului Sebastian Kurz.

Potrivit presei austriece, mai multe memorandumuri de cooperare economică urmează să fie semnate, în ideea prezentării unor garanții în vederea păstrării Acordului de la Viena.

Statele Unite și anumite țări europene ca Franța acuză Iranul că joacă un rol destabilizator în Orientul Mijlociu - în Siria, Irak, Liban și Yemen -, ceea ce Teheranul dezminte vehement.

Kurz, citat duminică de agenția austriacă APA, a declarat că intenționează să vorbească ”clar” cu Rohani ”despre rolul Iranului în regiune” și că va găsi ”cuvinte clare despre situația drepturilor omului” în această țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
irna
nuclear