Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urgență, inițiată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru stabilirea cadrului de implementare a PNRR, respectiv a fluxurilor financiare prin care vor fi alocați banii europeni. Agențiile de Dezvoltare Regională vor putea gestiona proiecte PNRR, dar ministrul Vîlceanu asigură că banii cheltuiți vor fi verificați de ministere și alte instituții. Tot vineri, Comisia Europeană a semnat acordul de împrumut pentru încă 1,95 miliarde euro, bani care vor ajunge în țară în zilele următoare.
De ce este important: România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Împreună, acestea reprezintă 13,09 % din PIB-ul României din 2019.
De asemenea important: Guvernul a încasat, în 2 decembrie, prima tranșă din fondurile prevăzute în cadrul PNRR, 1,851 miliarde euro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ A fost aprobată tranzacția de 1 miliard de euro dintre Romgaz și ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, cea mai importantă din istoria companiei românești de statLa această sumă se adaugă astfel împrumutul de circa 1,95 miliarde de euro, care va fi disponibil până la finalul anului și care ar putea intra în țară, de fapt, în decurs de câteva zile, conform ministrului Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.
Acesta a precizat că banii alocați deja de Comisia Euorpeană nu ar putea fi folosiți fără să fie reglementate fluxurile financiare, prin ordonanța aprobată.
Fostul ministru al Finanțelor a arătat că primele sume din PNRR pot fi folosite deja pentru refroma ANAF, respectiv pentru conectarea caselor de marcat, unde sunt prevăzute 150 milioane euro în PNRR și poate fi folosită deja 50% din această sumă.
CITEȘTE ȘI Guvernul mai alocă aproape jumătate de miliard primăriilor, pentru facturi la încălzire și servicii sociale. Banii ceruți de Nicușor Dan pentru 2022 sunt încă ”în analiză”Ministrul Vîlceanu a arătat că deși inițial nu a fost de acord, în ordonanță a fost prevăzut că pot gestiona proiecte din PNRR și Agențiile de Deazvoltare Regională, deoarece acestea dispun de expertiză pentru derularea proiectelor locale, precum cele din domeniul educației sau serviciilor sociale.
Aceste proiecte vor fi suspuse verificării însă de ministerele de reformă și de cele care coordonează proiectele respective.
Dan Vîlceanu a mai spus că PNRR nu va putea fi modificat cel puțin până în 2023, și atunci doar pentru anumite investiții.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, chemat de premierul Ciucă la GuvernOordonanța aprobată este structurată în zece capitole și definește principalele elemente cheie în implementarea PNRR.
A fost calculat impactul macroeconomic al absorbției fondurilor din PNRR prin simularea a trei scenarii ipotetice, respectiv:
1. absorbția integrală a granturilor și a împrumuturilor astfel:
- utilizarea graduală a granturilor în perioada 2021-2026
- utilizarea a 25% din împrumuturi în 2021-2024 și 75% în 2025-2026
2. absorbția integrală a granturilor și parțială a împrumuturilor astfel:
- utilizarea graduală a granturilor în perioada 2021-2026
- utilizarea graduală a aproximativ 33% din împrumuturi în perioada 2022-2026
3. absorbția integrală a granturilor fără accesarea împrumuturilor
CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila l-a atacat pe președintele PNL, Florin Cîțu, acuzându-l că a compromis campania de vaccinareLa data de 27 septembrie 2021, Comisia Europeană (CE) a adoptat evaluarea pozitivă a Planului național de redresare și reziliență (PNRR) al României. în data de 29 octombrie 2021, Consiliului Uniunii Europene a finalizat procedura scrisă pentru aprobarea Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului național de redresare și reziliență al României.
Suma aferentă implementării PNRR este de 29,18 miliarde euro.
Planul conține 171 de măsuri (64 de reforme și 107 investiții), structurate în 15 componente ce contribuie la toți cei șase piloni definiți în Regulamentul (UE) nr. 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență.