Scăderea producției interne de gaze, diminuarea considerabilă a cantității de gaze înmagazinate în urma unei ierni lungi și introducerea programului de ofertare a gazelor au condus la o scumpire considerabilă a gazelor de pe piața internă, care se tranzacționează la un preț mai mare cu peste 50% față de cel de anul trecut.
Pe piața spot, în luna martie s-au tranzacționat gaze și la un preț 132,73 lei/MWh. Pe piața forward s-a plătit și 86,5 lei/MWh pentru gazele furnizate în lunile de vară. Prețul gazelor tranzacționate pe BRM pentru semestrul 2 al acestui an este de 90,89 lei/MWh (în creștere cu 72% față de prețul de 52,89 lei/MWh înregistrat în 2020) și de 95,1 lei/MWh pentru trimestrul IV 2021 (în creștere cu 52% față de prețul de 62,66 lei/MWh înregistrat în 2020).
“Iarna lungă a determinat extragerea masivă a gazelor din depozitele de înmagazinare, care, coroborată cu lipsa gazelor disponibile ca să fie înmagazinate, dar mai ales cu lipsa ofertei de gaze naturale, va aduce prețuri ridicate la gaze în iarna 2021/2022”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, România ocupă locul 3 din UE în ceea ce privește gradul de umplere a depozitelor. Pe primul loc se situează Suedia (stat care nu este un mare consumator de gaze), cu un procent de 7,9% din capacitatea totală de înmagazinare, urmată de Bulgaria, cu 13,7%, și Franța și România, cu 18,3% din capacitatea totală de depozitare.
Comparativ, media UE a cantităților de gaze înmagazinate în prezent este de 30% din capacitatea totală de depozitare.
În prezent, potrivit datelor asociației companiilor de înmagazinare din UE (AGSI), România are depozitat un volum de 6 TWh, la o capacitate totală de înmagazinare de 33 TWh.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiÎn plus, România se confruntă cu o adevărată criză pe partea de producție, afectată nu numai de declinul natural al producției (ca urmare a îmbătrânirii zăcămintelor), ci și de efectele diferitelor acte legislative care i-au penalizat exclusiv pe producători și au descurajat investițiile în domeniu (fie onshore, fie offshore).
Astfel, cel de-al doilea producător de gaze de pe piața internă, OMV Petrom, anticipează o scădere a producției de gaze pentru 2021 de 14%, mult peste nivelul declinului natural, estimat la 5%.
CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5GIar diminuarea producției se va vedea și pe piața de gaze, en-gros sau retail. Astfel, compania estimează că vânzările sale de gaze naturale vor scădea cu 26,5% față de 2020, ca urmare a reducerii producției proprii și schimbării reglementărilor legislative pe piața gazelor naturale.
Una dintre reglementările la care se referă OMV Petrom este programul de ofertare a gazelor (Gas Realese Program - GRP), prin care producătorii sunt obligați să scoată la licitație 40% din producție pe piețele centralizate.
CITEȘTE ȘI FOTO Mașinile care circulă în România îmbătrânesc foarte repede, comparativ cu alte țări din UE“În urmă cu două luni afirmam că GRP va face mai mult rău decât OUG 114, impusă de Guvern în anul 2019 (de care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE - nu a fost străină). Aplicarea GRP pe piața gazelor naturale din România, prin impunerea unui mecanism de stabilire a prețului de pornire a licitațiilor pentru gazele din producția internă achiziționate de furnizori, a generat în mod artificial diferențe semnificative de preț între piețe limitrofe. Diferențe considerabile de preț, de aproximativ 10 – 15 lei/ MWh între preturile practicate la nivel internațional – raportarea la bursa CEGH Viena – și cele de pe plan local, a determinat furnizorii să se orienteze către exportul gazelor românești și/sau la operațiuni de swap”, susține Chisăliță.
În opinia expertului, actuala tendință va face ca prețul gazelor naturale către cele 3 milioane de consumatori casnici (consumatori care au rămas la furnizorii lor la momentul liberalizării complete a pieței de gaze naturale), să crească, începând cu data de 1 iulie 2021, atunci când aceștia vor avea un alt contract, care se va încheia automat (fără a fi necesară semnătura consumatorului), în lipsa unei sesizări scrise din partea consumatorului că nu este de acord cu această prelungire și semnarea unui nou contract cu alt furnizor.
CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor“Având în vedere prețul cu care sau tranzacționat gazele pe BRM în anul 2021 cu livrare în semestrui II si Q4, cantitățile mult mai mici de gaze care se vor înmagazina în acest an și lipsa unor contracte de import gaze pe termen lung, vom asista la o creștere importantă a prețului gazelor la consumatorul casnic final. În fapt în comparatorul de preț al ANRE au apărut în utima perioadă noi oferte cu prețuri semnificativ mai mari”, afirmă președinte AEI.
De altfel, o analiză a asociației estimează o creștere a prețului gazelor naturale pentru populație începând cu 1 iulie 2021 cu până la 13%.
“Încheierea unui contract de import, take or pay, pe termen mediu, în bandă, este una din opțiunile pentru asigurarea securități energetice a României în iarna urmatoare”, crede Chisăliță.
În plus, acesta recomandă și semnarea cât mai repede de către consumatorii casnici a unui contract cu preț fix pe 2 ani de zile, care poate preveni achitarea unor prețuri mai mari în vara 2021.