ULTIMA ORĂ Gabriel Resources anunță, după ce a pierdut procesul cu România pentru Roșia Montană, că nu mai are bani

ULTIMA ORĂ Gabriel Resources anunță, după ce a pierdut procesul cu România pentru Roșia Montană, că nu mai are bani
Oana Osman
Oana Osman
scris 11 mar 2024

Canadienii de la Gabriel Resources trebuie să găsească finanțare pentru a putea continua activitatea și a plăti cheltuielile de judecată datorate României, conform deciziei tribunalului arbitral ICSID. Compania a anunțat la Bursa din Toronto că mai are disponibilități de doar 2 milioane de dolari, pe care activitatea curentă le va epuiza până în aprilie.

Acțiunile companiei canadiene Gabriel Resources se prăbușesc înainte de deschiderea bursei de la Toronto, la puțin peste zero - VEZI MAI JOS

Urmărește-ne și pe Google News

Cererile Gabriel Resources împotriva României au fost respinse pe 8 martie de ICSID cu o majoritate de doi la unu, iar tribunalul a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecatăe. Hotărârea este obligatorie pentru părți, iar suma datorată atrage, până la data plății, o dobândăechivalentă cu rata titlurilor americane de trezorerie la 3 luni.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Cum a anunțat Profit.ro, România are de primit de la companie, drept cheltuieli de judecată și alte despăgubiri, sume totalizând aproximativ 9,4 milioane de euro (46,75 milioane lei).

Gabriel Resources susține însă că decizia Tribunalului arbitral profund viciată și că analizează în continuare, împreună cu consilierii săi juridici, ce opțiuni are, inclusiv pentru a contesta decizia prin procesul de anulare prevăzut de Convenția ICSID.

Ministrul Energiei confirmă Profit.ro - Posibilă prelungire și schimbarea plafonării la energie și gaze. Guvernul aleargă după 2 iepuri CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei confirmă Profit.ro - Posibilă prelungire și schimbarea plafonării la energie și gaze. Guvernul aleargă după 2 iepuri

Până să ia o decizie în acest sens, canadienii anunță piața că nu mai au bani. Compania are în prezent fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane dolari canadieni (2,0 milioane dolari SUA) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității, până în mai 2024. Gabriel intenționează să efectueze o revizuire imediată a obligațiilor sale financiare actuale și viitoare și a avea capacitatea de a obține fonduri pentru a deconta sumele de plătit, anunță compania, precizând că va face publice concluziile în timp util.

În pofida acestei revizuiri, Gabriel Resources va avea nevoie de finanțare suplimentară în timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2024 pentru a-și desfășura activități pe termen mai lung (care pot include, după caz, costurile oricăror proceduri potențiale de anulare) și pentru scopuri generale de capital de lucru. Există un risc semnificativ ca o finanțare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru Companie în condiții acceptabile sau să nu fie deloc disponibilă, precizează comunicatul Gabriel Resources, menționînd că eșecul de a strânge fondurile necesare ar avea un impact negativ asupra situației financiare și asupra capacității de a-și continua activitatea.

Acțiunile companiei canadiene Gabriel Resources se prăbușesc înainte de deschiderea bursei de la Toronto, la puțin peste zero.

Investitorii taxează astfel înfrângerea acționarului majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului de exploatare minieră auriferă omonim blocat, în disputa cu România de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, Tribunalul Arbitral de acolo respingând pretențiile la despăgubiri de 6,7 miliarde dolari ale Gabriel Resources față de statul român.

VIDEO Guvernul a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu localele CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu localele

Astfel, de la ultima cotație de dinainte de anunțul deciziei ICSID, de 0,87 dolari/acțiune, titlurile Gabriel Resources s-au dus ″pe tobogan″ în pre-deschidere, până la 0,005 dolari/acțiune, suferind astfel o depreciere de 99,42%. Ulterior, au ″zvâcnit″ în sus până la 0,01 dolari/acțiune, iar apoi la 0,04 dolari/acțiune.

De amintit că la prețul de 0,87 dolari/acțiune, valabil în momentul când emitentul fusese suspendat de la tranzacționare vineri, în așteptarea anunțului privind decizia ICSID în arbitrajul cu statul român, se ajunsese după un salt de asemenea masiv, determinat de declarațiile defetiste ale autorităților de la București, care au transmis în mod repetat mesajul că se așteaptă ca România să piardă procesul și să fie obligată la despăgubiri de miliarde de dolari.

Prăbușirea cotației acțiunilor Gabriel Resources după decizia Tribunalului ICSID favorabilă României reflectă în mod ironic modalitatea în care compania canadiană și-a fundamentat solicitarea de despăgubiri în cadrul procedurii de arbitraj. După cum a relatat Profit.ro, calculele înaintate Tribunalului se bazau pe pretenția companiei de a fi identificat cu precizie momentul în timp de la care presupusul prejudiciu ar fi devenit efectiv: 29 iulie 2011. Întâmplător sau nu, la data respectivă, acțiunile Gabriel Resources erau cotate pe bursa din Toronto la prețul de 7,79 dolari/titlu, cu doar circa 9% sub maximul istoric de 8,60 dolari/titlu, consemnat în iunie 2010.

După mulți ani de discuții și tatonări, a apărut și documentul: Preluarea de către BNR a protecției consumatorilor de servicii financiare de la ANPC CITEȘTE ȘI După mulți ani de discuții și tatonări, a apărut și documentul: Preluarea de către BNR a protecției consumatorilor de servicii financiare de la ANPC

Gabriel Resources nu solicita ca despăgubiri doar investițiile efective ale companiei în proiectul Roșia Montană, de circa 760 milioane dolari, ci de-a dreptul valoarea de piață a companiei rezultată din plasamentele și tranzacțiile cu risc asumat ale investitorilor în acțiunile companiei la data de 29 iulie 2011. În rezumat, nu doar pierderile Gabriel Resources, ci și pe cele ale acționarilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel resources
rosia montana