Discuțiile de la întâlnirea miniștrilor de finanțe ale celor mai puternic 20 țări industrializate marchează pași înapoi pentru comerțul liber global, dezavantajând țări orientate spre export precum Germania, spun analiștii.
Eșecul miniștrilor de finanțe și a bancherilor centrali la ultima întâlnire G20 de la Baden-Baden de a conveni pentru un acord în vederea rezistenței față de protecționism riscă să afecteze economiile orientate spre export, cum ar fi chiar cea a țării-gazdă Germania, susțin economiștii contactați de Reuters. „Discursurile slabe despre comerț reprezintă o înfrângere pentru președinția germană a G20”, spune unul dintre aceștia, Gabriel Felbermayr.
Consumul privat și cheltuielile guvernamentale au crescut ca pondere, devenind principalii factori de creștere pentru prima economie a Europei, dar exporturile încă reprezintă 45% din produsul intern brut. „Lipsa respingerii protecționismului este o clară întrerupere a tradiției. Acum orice este posibil”, spune Felbermayr.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Strategia economică a lui Trump începe să prindă contur; un element important este substituirea importurilor Asociația Camerelor de Comerț și Industrie spune că întâlnirea G20 este un serios pas înapoi pentru comerțul multilateral. „Rezultatul este un avertisment pentru orice națiune axată pe comerțul internațional și aceasta înseamnă, desigur, și pentru Germania”, afirmă Volker Treier, economist în cadrul organizației. El crede că economia Germaniei trebuie să se adapteze realității conceptului „America înainte de toate”, promovat de Administrația Donald Trump, care înseamnă pierdere pentru țările
concetrate pe export.
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel deja sugerează că Uniunea Europeană ar trebui să-și concentreze politicile economice către Asia, având în vedere îndreptarea SUA către protecționism. Pe de altă parte, ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a încercat să minimalizeze absența unei respingeri clare a protecționismului, afirmând că multe dintre delegații nu au avut un mandat clar pentru a se pronunța asupra înțelegerilor comerciale.
Președintele american Trump deja a transmis un mesaj către parteneri, prin popunerile sale de introducere a unor noi taxe pentru importuri, adăugând că multe dintre acordurile comerciale internaționale trebuie renegociate pentru a fi mai echitabile pentru muncitorii americani.
Un oficial al G20 spune că, totuși, nu este totul pierdut, iar referiri la comerțul liber ar putea fi făcute la întâlnirea liderilor G20 din iulie de la Hamburg. „Președinția germană a G20 încă nu s-a încheiat. Acum cade în sarcina întâlnirii liderilor de guverne a summit-ului G20 de la Hamburg să transmită un semnal clar.”