Franța a reușit să-și reducă anul trecut deficitul la 3,5% din PIB

Franța a reușit să-și reducă anul trecut deficitul la 3,5% din PIB
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2016

Franța și-a redus în 2015 deficitul public mai mult decât le-a promis partenerilor europeni, dar datoria a ajuns la un nivel record, arată datele revizuite publicate vineri de Oficiul de Statistică din Franța (Insee), transmit MarketWatch și Reuters.

Deficitul public al Franței a scăzut anul trecut la 3,5% din PIB, de la 4% în 2014. Este cel mai redus nivel de la începutul crizei financiare globale, în 2008, și peste nivelul de 3,8% pe care Parisul s-a angajat în fața instituțiilor UE să-l îndeplinească.

Urmărește-ne și pe Google News

Nivelul datoriei a urcat la nivelul record de 95,7% din PIB, de la 95,3% din PIB în 2014. Dar cheltuielile publice, care erau printre cele mai ridicate din rândul statelor dezvoltate, au scăzut ușor anul trecut, la 56,8% din PIB, de la 57,3% din PIB în 2014.

Uniunea Europeană cere guvernelor să-și reducă deficitele bugetare sub 3% din PIB și nivelul datoriei sub 60% din PIB, în caz contrar aceste state se vor confrunta cu amenzi. De când a intrat în vigoare Pactul de stabilitate și creștere, la 1 iulie 1998, 25 dintre cele 28 de țări membre ale UE au depășit limita de deficit de 3%, singurele state care au respectat acest plafon fiind Suedia, Estonia și Luxemburg.

Renault face angajări în România. Compania caută peste 500 de ingineri CITEȘTE ȘI Renault face angajări în România. Compania caută peste 500 de ingineri

Anul acesta clubul statelor care vor rata ținta de deficit va fi cel mai redus din ultimii nouă ani. Grecia se confruntă cu povara datoriilor în timp ce Franța cu o creștere anemică. Cele două marchează al 21-lea și, respectiv, al nouălea an consecutiv de deficit excesiv. Ambele au primit avertismente de la Comisia Europeană pentru a realiza reformele necesare reducerii deficitului.

Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, se așteaptă ca până în 2017 deficitul să revină sub 3% din PIB, dar economiștii se așteaptă la un deficit de 3,2% în 2017 și de 3% în 2018.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
economie franta