Fondul Proprietatea discută vânzarea participației sale de 49% din capitalul Societății Naționale a Sării (Salrom), monopolul românesc de profil controlat de Ministerul Economiei, Fondul primind încă de anul trecut oferte neangajante de cumpărare a deținerii. FP își evaluează acțiunile la Salrom la un sfert de miliard de lei și a încasat anul trecut dividende de peste 42 milioane lei de la companie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Am colaborat cu Unicredit, avocați externi, managementul și Consiliul de Administrație în vederea revizuirii strategice a deținerii Fondului în companie. Am organizat întâlniri între management și investitori potențiali și am primit oferte neangajante", se arată într-un document recent al FP.
În urmă cu 3 ani, Guvernul de atunci lua în calcul preluarea, integral sau parțial, a deținerii Fondului Proprietatea de 49% din capitalul Salrom, în contextul în care FP vroia listarea la Bursă a companiei, operațiune la care Ministerul Economiei se opunea. În august 2017, FP anunța că vrea să-și vândă acțiunile la Salrom și că a contractat serviciile de consultanță ale Unicredit pentru analiza variantelor posibile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În noiembrie 2018, Fondul Proprietatea a anunțat din nou că vrea să-și listeze la Bursă participația de 49% din acțiunile Salrom.
"În cazul Salrom, provocarea cu care ne confruntăm este că a avut loc o schimbare rapidă, o fluctuație a conducerii companiei, ceea ce este foarte neplăcut. Schimbarea frecventă a conducerii de la Salrom afectează și strategia companiei în mod negativ și asta are legătură și cu lipsa de implementare a principiului de guvernanță corporativă în companiile de stat. Salrom este 51% în proprietatea Ministerului Economiei. E un proces dificil, și avem o provocare în acest sens", declara atunci Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de fond al FP.
Luna trecută, Președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut Guvernului să înceapă discuții cu Fondul Proprietatea pentru ca statul să răscumpere acțiuni la diverse companii. „Rog Guvernul să înceapă discuții cu Fondul Proprietatea pentru ca statul să răscumpere acțiuni de la diverse companii. Poate se analizează și cum au fost divizate anumite companii”, a spus Dragnea.
CITEȘTE ȘI Noile iPhone-uri ar putea încărca wireless alte dispozitiveIdeea a fost avansată într-un context în care, cum a relatat Profit.ro, Guvernul se pregătește să transfere Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) unele dintre cele mai importante active ale sale, participații majoritare sau minoritare la 28 de companii, dintre care unele de importanță strategică. Pe lista companiilor care ar urma să fie transferate în portofoliul FSDI a fost inclusă și Salrom.
"Am colaborat cu echipa de management în vederea îmbunătățirii operațiunilor, la redactarea unei politici comerciale actualizate, ce a condus la o creștere a bazei de clienți și la prețuri mai bune ale produselor. Am sprijinit compania cu consultanță juridică în mai multe litigii. Rezultatele eforturilor noastre continue vor fi văzute în profitabilitatea record care va fi raportată de companie pentru 2018", se mai menționează în documentul FP.
Salrom a terminat primele 9 luni din 2018 cu un profit net de aproape 62 milioane lei și venituri operaționale de 279,3 milioane lei. În 2017, compania, care are monopol pe concesiunea zăcămintelor de sare din România, fiind singurul producător, a obținut cel mai mare profit net din istorie, de 74,29 milioane lei, de 2,5 ori mai mare decât în anul anterior. Cifra de afaceri netă a înregistrat o creștere cu 25% față de anul precedent ajungând la valoarea de 371,49 milioane lei. Producția totală de sare obținută a fost de 2,34 milioane de tone (plus 12% față de cantitatea extrasă în 2016), iar cea de calcar, de 1,27 milioane de tone (plus 16% față de cantitatea extrasă în 2016).