FMI vizitează România la început de noiembrie pentru a analiza evoluțiile economice

FMI vizitează România la început de noiembrie pentru a analiza evoluțiile economice
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:01

O delegație a Fondului Monetar Internațional condusă de Jan Kees Martijn va vizita România în perioada 5-8 noiembrie, potrivit unui anunț făcut de oficialii instituției.

Vizita se înscrie în cadrul întâlnirilor periodice pe care FMI le are cu autoritățile române.

Urmărește-ne și pe Google News
Tarom continuă oferta și pentru rute interne: bilete cu tarife de la 23 euro CITEȘTE ȘI Tarom continuă oferta și pentru rute interne: bilete cu tarife de la 23 euro
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Echipa Fondului va analiza evoluțiile economice și financiare recente și va actualiza perspectivele macroeconomice”, se arată în comunicatul FMI.

La vizita făcută în februarie 2024, FMI a recomandat o serie de modificări fiscale pentru corectarea deficitului bugetar. Printre altele, a criticat taxa pe cifra de afaceri nou introdusă de guvern și recomanda introducerea impozitului progresiv pe venit, arată Hotnews.ro.

Atunci, estimările FMI de creștere pentru 2024 erau de circa 3%, motorul creșterii fiind consumul crescut ca urmare a creșterilor salariale. Inflația se așteaptă să revină în ținta BNR la sfârșitul anului 2025. Cu toate acestea, creșterile salariale de două cifre pot împiedica procesul dezinflaționist, scria atunci FMI.

„Deficitele mari de cont curent și fiscal îngreunează capacitatea României de a rezista la șocuri adverse. Asta chiar dacă rămân unele amortizoare, icum ar fi rezervele internaționale de la BNR care au crescut datorită intrărilor de fonduri UE.

„Este necesară o consolidare fiscală eficientă pentru a restabili soliditatea finantelor guvernamentale”, se arată în Raportul din februarie. FMI mai recomanda la începutul anului printre altele introducerea unei taxe pe carbon în transport și construcții și creșterea impozitării proprietăților.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
romania