FMI: Politicile industriale ale SUA, Europei și altor țări nu sunt o soluție magică pentru stimularea economiei globale

FMI: Politicile industriale ale SUA, Europei și altor țări nu sunt o soluție magică pentru stimularea economiei globale
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

Fondul Monetar Internațional (FMI) a declarat că inițiativele recente de politică industrială urmate de Statele Unite, Europa și alte țări pentru a conduce inovația în anumite sectoare nu sunt un panaceu pentru a stimula creșterea economică, transmite Reuters.

FMI, într-un capitol al viitorului său Monitor Fiscal, a spus că politica industrială ar putea impulsiona inovarea dacă este făcută bine, dar istoria este plină de povești de precauție despre politici greșite, costuri fiscale mari și efecte negative în alte țări, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
BERD a revenit pe profit CITEȘTE ȘI BERD a revenit pe profit

Concentrarea în principal pe subvenții și scutiri fiscale a reprezentat riscuri, având în vedere costurile fiscale mari, riscul captării de către interese speciale și posibila alocare greșită masivă a resurselor, a declarat Era Dabla-Norris, director adjunct al Departamentului Afaceri Fiscale al FMI.

Politicile care au discriminat firmele străine ar putea, de asemenea, să declanșeze represalii, provocând rupturi geoeconomice.

Oficialii FMI, în acest capitol, îndeamnă țările să adopte un mix mai larg de politici pentru a sprijini inovarea, inclusiv finanțare publică pentru cercetarea fundamentală, granturi pentru cercetare și dezvoltare pentru startupuri inovatoare și stimulente fiscale pentru a încuraja inovarea aplicată mai largă.

Creșterea cheltuielilor publice pentru cercetarea fundamentală cu aproximativ 0,5 puncte procentuale din produsul intern brut anual ar putea crește PIB-ul cu până la 2% și ar putea reduce raportul datoriei unei țări în PIB pentru o economie medie avansată, în următorii opt ani, se arată în capitol.

Capitolul citează inițiative industriale recente întreprinse de diferite țări, inclusiv o măsură din SUA de finanțare a cercetării interne și a producției de semiconductori, planul Uniunii Europene de a sprijini tranziția blocului către neutralitatea climatică și pașii adoptați în Japonia și Coreea de Sud, precum și politici îndelungate în țări precum China.

Dabla-Norris a spus că guvernele s-au îndepărtat de la finanțarea cercetării și dezvoltării publice în ultimele decenii, în timp ce aproape au triplat subvențiile pentru cercetarea privată, deși activitatea mai mare din sectorul privat nu a dus la creșteri de productivitate.

CONFIRMARE Tranzacție la Electromontaj CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție la Electromontaj

Dacă dorim să existe mai multă cercetare aplicată, trebuie să ne asigurăm că stimulentele fiscale sunt... mai accesibile unor ramuri mari de firme și nu limitate doar la firmele mari, consacrate, care folosesc aceste tipuri de stimulente fiscale pentru a-și consolida puterea de piață și care ar putea împiedica inovația făcută de alte firme”, a spus ea într-un interviu publicat de FMI.

În ianuarie, FMI a avertizat că creșterea globală a economiei și comerțului global au rămas cu mult sub media istorică, împovărată de mii de noi restricții comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
sua
economie