Exces sau nu de zel? Valoarea amenzilor pentru încălcarea ordinelor militare - similară încasărilor pe februarie din impozitul pe profit și dublă față de veniturile din taxele vamale

Exces sau nu de zel? Valoarea amenzilor pentru încălcarea ordinelor militare - similară încasărilor pe februarie din impozitul pe profit și dublă față de veniturile din taxele vamale
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 apr 2020

Guvernul liberalo-militar al României a aplicat în mai puțin de o lună, de pe 24 martie până pe 19 aprilie, aproximativ 200.000 de amenzi populației pentru nerespectarea stării de urgență. Valoarea totală a amenzilor a fost de aproape 400 de milioane de lei, suma egală cu cea încasată în luna februarie din impozitul pe profit și de peste două ori mai ridicată decât cea încasată din taxe vamale.

Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi” CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”
Urmărește-ne și pe Google News

În ultima perioadă au fost semnalate cazuri în care polițiștii aplică amenzi pentru motive ce pot sugera un exces de zel și o interpretare aparte a legii, precum faptul că data declarației pe proprie răspundere a fost modificată, deși rămâne în continuare lizibilă, sau că declarația nu este scrisă corect gramatical sau este scrisă prea urât de mână. Guvernul chiar a simțit nevoia să precizeze că pentru astfel de cazuri nu trebuie aplicate amenzi.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”Vreau să clarific câteva aspecte. În primul rând, polițiștii nu au normă de amenzi. Permanent colegii mei sunt sfătuiți să respecte drepturile și libertățile cetățenilor, să analizeze obiectiv fiecare caz în parte și să aplice măsurile legale doar atunci când situația o impune. Misiunea noastră este siguranța cetățeanului, iar prevenirea criminalității rămâne prima noastră opțiune. (...) Știm că sancțiunile pot părea mari, însă vreau să fac o precizare, scopul polițiștilor în aceste zile nu este - așa cum am mai spus – acela de a sancționa și acela de a fi alături de oameni, în special pentru a limita răspândirea noului coronavirus”, a declarat Comisarul de poliție Georgian Drăgan din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business

Datele comparative analizate acum de Profit.ro relevă că, în ultimele trei săptămâni, poliția britanică a acordat 3.493 de amenzi și a întocmit 83 de doare penale. În România, numai în noaptea de Înviere au fost aplicate 3.384 de amenzi și întocmite 234 dosare penale.

Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, până pe 19 aprilie, organele de ordine din România au emis 198.751 amenzi în valoare de 380 de milioane de lei.

FOTO Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americană CITEȘTE ȘI FOTO Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americană

În februarie, lună în care veniturile publice încă n-au fost afectate grav de criza coronavirusului, potrivit execuției bugetare, au fost încasați 402 milioane de lei din impozitul pe profit și 184,2 milioane de lei din taxe vamale.

În lunile martie și aprilie, foarte probabil, sumele încasate la buget au scăzut considerabil, însă deocamdată Ministerul de Finanțe nu a publicat datele.

GALERIE FOTO Mesaje de susținere proiectate pe fațada Parlamentului, în noapte CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Mesaje de susținere proiectate pe fațada Parlamentului, în noapte

Suma percepută de la populație prin amenzi echivalează cu 4% din minusul de venituri la bugetul de stat stabilit prin rectificarea bugetară efectuată la mijlocul lunii aprilie. Potrivit acesteia, veniturile la bugetul de stat vor scădea în 2020 cu 9,8 miliarde de lei.

Dacă poliția va continua să amendeze în același ritm populația până la finalul stării de urgență (în ipoteza optimistă în care aceasta va fi ridicată la mijlocul lunii mai), sumele aferente vor echivala cu peste 10% din scăderea de venituri la bugetul de stat și cu 2/3 din scăderea de venituri încasate din impozitul pe venit, estimată în rectificare la 1,5 miliarde lei.

GALERIE FOTO România, de Paști - Lumină prin fereastră și preoți cu măști CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO România, de Paști - Lumină prin fereastră și preoți cu măști

Procentul ar putea fi și mai ridicat, starea de nervozitate a populației fiind în creștere în ultimul timp după o lună de “distanțare socială”, dar și ca urmare a majorării, începând cu luna aprilie a nivelului amenzilor.

Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut la minimum 2.000 de lei și maximum 20.000 de lei, față de minimum 100 de lei și maximum 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a fost majorată, de asemenea, de la 1.000 de lei, cât era până pe 1 aprilie, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi
stare de urgenta
venituri bugetare
impozit pe venit
taxe vamale