Creșterea economică și inflația din Franța se vor modera în 2022, după o redresare peste așteptări în acest an, iar ulterior oferta de forță de muncă limitată va duce la creșterea salariilor, a prognozat duminică banca centrală franceză, citată de Reuters.
A doua cea mai mare economie a zonei euro va înregistra o creștere de 6,7% în acest an, afirmă Banca Franței în cele mai recente perspective pe termen lung, peste estimările sale anterioare de 6,3%, scrie News.ro.
Avansul post-pandemi al economiei va încetini anul viitor, la 3,6%, iar tendința descendenta va continua în anii următori, la 2,2% în 2023 și 1,4% în 2024, potrivit băncii centrale.
De asemenea, mai anticipează că inflația, determinată în mare parte de prețurile ridicate la energie, va atinge vârful la sfârșitul acestui an, de aproximativ 3,5%, înainte de a reveni la sub 2% la sfârșitul anului 2022.
Banca centrală se așteaptă ca inflația să se stabilească la 1,7% în 2023-2024, o rată care ar fi peste inflația scăzută observată în anii premergătoare pandemiei de Covid-19 și mai apropiată de ratele observate înainte de criza financiară din 2007-2008.
Pe măsură ce dificultățile actuale ale lanțului de aprovizionare se vir diminua, prețurile produselor manufacturate vor atinge atins vârful anul viitor, înainte de a reveni la media lor pe termen lung.
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesÎntre timp, prețurile la servicii ar urma să crească treptat, ajungând la 2,7% în 2024, deoarece o piață a muncii cu o ofertă de formă de muncă mai limitată a sporit salariile lucrătorilor, creând un scenariu inflaționist similar cu cel observat în anii 2002-2007, a arătat banca centrală.
Se estimează că șomajul va scădea de la 7,8% în medie în acest an la 7,7% până la sfârșitul anului 2024. Între timp, creșterea salariilor din sectorul privat va ajunge la 4% anul viitor, înainte de a încetini ulterior la 3% ulterior, un ritm care ar fi în continuare mai ridicat decât cele observate în deceniul premergător pandemiei.