Economia britanică a înregistrat o creștere ușoară în primul trimestru din 2023, arată datele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), în pofida unui declin neașteptat de 0,3% în martie, transmite Reuters.
În primele trei luni din 2023, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni (când se înregistrase un avans similar), și în linie cu previziunile analiștilor, scrie Agerpres.
"Scăderea din martie a fost determinată de un declin extins în sectorul serviciilor, al vânzărilor cu amănuntul și de un recul al vânzărilor de mașini", a apreciat statisticianul ONS Darren Morgan.
De asemenea, grevele au afectat activitatea economică în primul trimestru din 2023, se arată în comunicatul ONS.
În pofida îmbunătățirii datelor, economia britanică încă este cu 0,5% sub nivelul de la finalul lui 2019, înaintea pandemiei, înregistrând cea mai slabă redresare comparativ cu orice altă economie din G7 (grupul principalelor țări industrializate din lume).
În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,2% în primul trimestru din 2023, în linie cu previziunile analiștilor, după un avans de 0,6% în ultimele trei luni din 2022.
CITEȘTE ȘI Isărescu, întrebat despre impozitul progresiv: E o problemă politică. România trebuie să iasă din poziția de deficit execesiv. Referindu-se la gaura din buget de 20 de miliarde de lei: Noi nici nu lucrăm cu noțiuni din acestea. Sunt ușor obsceneJoi, Banca Angliei a informat că nu mai previzionează o recesiune, după ce a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei britanice, și se așteaptă ca ritmul de scădere al inflației să fie mai lent decât spera, în principal în urma creșterilor persistente ale prețurilor la alimente.
Instituția previzionează un avans al economiei britanice de 0,25% anul acesta - după ce în februarie prognoza un declin de 0,5%.
În condițiile declinului prețurilor energiei, Banca Angliei se așteaptă ca rata inflației să scadă la 5,1% până la finalul anului, de la un nivel de 10,1% în martie. De asemenea, BoE nu se așteaptă ca inflația să revină la ținta sa de 2% până în 2025.