Deficitul comercial al SUA a crescut puternic, pe fondul importurilor record și al riscurilor tarifare

Economie   
Deficitul comercial al SUA a crescut puternic, pe fondul importurilor record și al riscurilor tarifare

Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut semnificativ în decembrie, pe măsură ce importurile au atins un nivel record, posibil ca urmare a grăbirii comenzilor de bunuri străine înaintea aplicării unor noi tarife impuse de administrația Trump, a raportat Departamentul Comerțului, citat de Reuters.

Raportul arată că SUA au înregistrat deficite semnificative cu mai mulți parteneri comerciali, inclusiv China, Mexic și Canada, țări vizate de politica tarifară a președintelui Donald Trump, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Parlamentul a adoptat proiectul de buget 2025 CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat proiectul de buget 2025

Luni, Trump a suspendat temporar tarifele de 25% pentru Mexic și Canada, însă un tarif suplimentar de 10% pentru bunurile din China a intrat în vigoare marți.

Această creștere a deficitului ar putea întări argumentele administrației Trump în favoarea unei politici comerciale protecționiste.

Importurile la un nivel record

Deficitul comercial al SUA a crescut cu 24,7% în decembrie, ajungând la 98,4 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din martie 2022, față de 78,9 miliarde de dolari în noiembrie. Acesta este al doilea cel mai mare deficit lunar înregistrat vreodată, iar creșterea de la o lună la alta a fost cea mai mare din martie 2015.

Economiștii chestionați de Reuters estimaseră un deficit de 96,6 miliarde de dolari, în creștere față de raportarea inițială de 78,2 miliarde de dolari pentru noiembrie.

Pentru întregul an 2024, deficitul comercial s-a majorat cu 17%, ajungând la 918,4 miliarde de dolari, cel mai mare nivel din 2021.

Importurile totale au crescut cu 3,5%, atingând un nivel record de 364,9 miliarde de dolari.

Importurile de bunuri au avansat cu 4% până la 293,1 miliarde de dolari, fiind impulsionate de o creștere de 10,8 miliarde de dolari a livrărilor de materiale industriale și aprovizionare, inclusiv un avans de 9,2 miliarde de dolari al importurilor de metale prelucrate, în principal din Elveția.

VIDEO Umbrărescu a adus 350 de muncitori pe Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu a adus 350 de muncitori pe Autostrada Moldovei

Această tendință i-a făcut pe unii economiști să se întrebe dacă majorarea importurilor a fost determinată doar de graba companiilor de a face stocuri înainte de tarife.

”Elveția nu se află pe lista principală a tarifelor impuse de președintele Trump”, a comentat Stephen Stanley, economist-șef la Santander U.S. Capital Markets.

”Probabil că este doar un eveniment izolat, ceea ce înseamnă că deficitul comercial ar putea să se reducă semnificativ în ianuarie, cu excepția cazului în care fenomenul de import anticipativ a fost și mai puternic luna trecută.”

Exporturi slabe și impact economic

Exporturile au scăzut cu 2,6%, ajungând la 266,5 miliarde de dolari, în timp ce exporturile de bunuri au înregistrat un declin de 4,2%, cel mai mare din mai 2020. Exporturile de bunuri de consum și materiale industriale, inclusiv petrol, au scăzut cu 1,8 miliarde de dolari, în timp ce exporturile de bunuri de capital s-au redus cu 1,4 miliarde de dolari.

Deficitul comercial de bunuri a crescut cu 18,2%, atingând un nivel record de 123 miliarde de dolari. Ajustat pentru inflație, deficitul s-a extins cu 15,4%, până la 111,9 miliarde de dolari.

Deficitul comercial cu Canada a crescut cu 2,9 miliarde de dolari, ajungând la 7,9 miliarde în decembrie. În schimb, deficitul comercial cu China s-a redus în decembrie, dar a crescut pentru întregul an 2024 la 295,4 miliarde de dolari, față de 279,1 miliarde în 2023.

Pe partea de servicii, importurile au crescut cu 1 miliard de dolari, atingând un nivel record de 71,8 miliarde, în timp ce exporturile au crescut cu doar 0,4 miliarde de dolari, până la 96,3 miliarde.

Șampania revine la Formula 1. Cum a apărut tradiția CITEȘTE ȘI Șampania revine la Formula 1. Cum a apărut tradiția

Reacții economice și efecte asupra piețelor

Un sondaj realizat de Institute for Supply Management (ISM) a indicat că firmele din sectorul serviciilor se tem de creșterea prețurilor și de lipsa materiilor prime din cauza tarifelor.

”Amenințarea tarifelor determină o creștere a prețurilor, iar instabilitatea piețelor internaționale generează dificultăți de aprovizionare cu diverse materiale”, au declarat reprezentanți ai unor companii din domeniul serviciilor profesionale, științifice și tehnice.

Între timp, piețele bursiere americane erau în creștere, dolarul a slăbit față de un coș de valute, iar randamentele obligațiunilor Trezoreriei SUA au scăzut.

Conform Departamentului Comerțului, economia americană a crescut cu 2,3% în ritm anualizat în trimestrul al patrulea, cu un impact neutru al comerțului asupra PIB-ului, după ce timp de trei trimestre a avut un efect negativ. Creșterea economică a fost mai redusă comparativ cu avansul de 3,1% din trimestrul iulie-septembrie, principala frână fiind reprezentată de acumularea de stocuri.

”În prezent, nu există riscuri semnificative pentru o revizuire majoră a ritmului de creștere”, a comentat Thomas Ryan, economist la Capital Economics.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
deficit
importuri