Dan Șucu, Concordia: Vă amintiți cum a urcat guvernul în 2010 TVA de la 19 la 24%? Mâine se poate întâmpla din nou! E nevoie să luptăm pentru drepturile noastre acum!

Economie   
Dan Șucu, Concordia: Vă amintiți cum a urcat guvernul în 2010 TVA de la 19 la 24%? Mâine se poate întâmpla din nou! E nevoie să luptăm pentru drepturile noastre acum!

„Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 23%. Anul acesta cresc din nou. Vă mai aduceți aminte 2010? Un guvern slab, care neputând să-și diminueze cheltuielile la nivelul veniturilor, a hotărât peste noapte ca TVA să crească de la 19% la 24% în momentul în care lucrurile mergeau groaznic în economie. Rezultatul? Firme închise. Niște criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine” Avem obligația să luptăm? Acum”, a spus joi Dan Șucu, președintele Confederației Concordia la lansarea studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”, realizat de experți, cadre didactice din cadrul Academiei de Studii Economice din București la solicitarea Concordia.

De multe ori omul de afaceri a fost întrebat ce-i trebuie unui patron ca să aibă succes. „Tuturor le spun: încrederea!  Nu există țară în Europa o altă țară care să fi crescut cât noi. De la o sărăcie evidentă acum 20 de ani, am ajuns să depășim Grecia, Bulgaria, Polonia ca PIB/capita. Și cu toate astea noi nu suntem optimiști! Ce ne trebuie toate războaiele astea într-un pahar cu apă, scandaluri de toate felurile, politicieni care-și cară pumni în cap și picioare în spate? Ne trebuie optimism pentru a merge înainte. Pentru că mersul ăsta înainte nu e dat de la sine, e un drept pentru care trebuie să luptăm”, a mai explicat Șucu.

Urmărește-ne și pe Google News
Piața auto din România începe anul cu scădere. Vânzările Tesla s-au prăbușit, Dacia Spring a reînceput să crească CITEȘTE ȘI Piața auto din România începe anul cu scădere. Vânzările Tesla s-au prăbușit, Dacia Spring a reînceput să crească

În opinia sa, cei care au făcut posibil miracolul economic românesc a fost realizat de „Cei 4 milioane de români care lucrează în privat și trei milioane de români care lucrează în afara țării, cu remiteri pentru cei de acasă.”, arată Hotnews.ro

Șucu a lăudat cota unică, pe care a descris-o ca fiind „un sistem simplu de impozitare care funcționează”. „Când complici lucrurile simple el funcționează mai prost”, a mai spus joi omul de afaceri.

Șucu a dat exemple din firmele lui pe când în România opera impozitul progresiv dar oamenii rămâneau cu mai puțini bani în mână: „Noi ne bazăm pe colegi care vor să muncească și să facă bani. Să-și ia o mașină, o casă, să trăiască cât mai bine. Și avem nevoie de o relație între productivitate și bani. Dacă un om e de două ori mai productiv decât altul, trebuie plătit de două ori mai mult.

Când eram pe impozitare progresivă și aveam la poartă camioanele care trebuiau să plece în Franța, mă rugam de oameni să le încarce, să lucreze suplimentar, numai că acei bani suplimentari pe care-i luau erau taxați mai mult prin impozitul progresiv iar în mână muncitorii luau mai puțin”.

CONFIRMARE FOTO Raiffeisen Digital Bank, abia lansată, închide în România. Mesaj către clienți CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Raiffeisen Digital Bank, abia lansată, închide în România. Mesaj către clienți

Antreprenorii și mediul de afaceri au nevoie de un sistem fiscal predictibil și sustenabil, capabil să asigure prosperitate pe termen mediu și lung. „Studiul arătă că menținerea cotei unice de impozitare a avut efecte benefice asupra creșterii economice, contribuind la reducerea inegalităților sociale și a economiei informale și la consolidarea clasei de mijloc. Cu o povară fiscală de peste 40% pentru taxarea muncii în România, orice creștere de taxe va avea un impact negativ asupra veniturilor cetățenilor, a consumului și implicit a PIB-ului. Deficitul bugetar nu își are rezolvarea în creșterile de taxe, și cu atât mai puțin în impozitarea progresivă, ci în reforme sistemice de eficientizare a administrației de stat și a colectării taxelor”, a mai adăugat omul de afaceri.

Confederația Concordia reprezintă o treime din PIB-ul României și este singura confederație reprezentativă a României. „În ceea ce privește banii pe care îi plătim către buget, nu numai că avem dreptul, avem obligația să ne implicăm. Nu mergem cu presupuneri. Cerem studii clare care nu pot fi contestate și mergem cu aceste studii și le punem pe masă”, a conchis Șucu.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan șucu
concordia
tva