România ar ajunge la o libertate a economiei comparabilă cu cea a Danemarcei, dacă ar face progrese în special în privința dreptului la proprietate și a reducerii corupției, spune Lucian Croitoru, economist și consilier al guvernatorului BNR.
Indicatorii de libertate economică dintre România și Danemarca sunt comparabili, cu câteva excepții: drepturile de proprietate, corupția și libertatea financiară.
“Mai întâi trebuie eliberată economia”, a spus Croitoru, într-o conferință pe tema aderării la euro, desfășurată la Academia de Studii Economice. “Libertatea față de corupție și libertatea dreptului la proprietate definesc ceea ce înseamnă legea”, adaugă Croitoru. El a îndemnat România să îmbrățișeze valorile capitaliste Occidentale și promoveze noi elite, care să liberalizeze economia.
Croitoru a făcut comparația dintre România și Danemarca, pe baza unui raport al Heritage Foundation, ediția 2015. România, a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, e pe locul 57 în lume la capitolul libertății economice, în timp ce Danemarca, una dintre țările cu cele mai ridicate venituri pe cap de locuitor, e pe locul 11.
Cele mai mari diferențe se înregistrează la capitolul drepturi de proprietate, unde România are 40 de puncte, față de 95 de puncte în Danemarca. Stăm prost și la capitolul libertatea la corupție, cu 43 de puncte vs. 91 de puncte.
Rezultatele sunt apropiate în dreptul libertății monetare, 77 de puncte vs. 87 de puncte și acelei de investiții, 80 de puncte vs. 90 de puncte, și egale în dreptul libertății de comerț, de 88 de puncte.
România stă mai bine la capitolul cheltuieli guvernamentale, cu 62 de puncte, versus 2 puncte. Danemarca este una dintre țările cu cele mai ridicate bugete ca procent din PIB din lume. Totodată, și la capitolul libertate fiscală stă mai bine, cu 87 de puncte, față de 40 de puncte, danezii având de suportat taxe mai mari.