Viitorul fondurilor europene pentru IMM va însemna instrumente financiare, granturile urmând să dispară din finanțările comunitare, a transmis consilierul de stat la Cancelaria Prim-Ministrului României,Teodora Elena Preoteasa, în cadrul Conferinței EU Funds Profit.ro & First Bank - Finanțăm relansarea economiei.
Conferința a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Consilierul a îndemnat astfel la utilizarea eficientă a granturilor actuale, subliniind că, pentru o absorbție eficientă, fondurile nu mai trebuie îndreptate aproape către autorități, ci în egală măsură către mediul privat, competitiv.
Teodora Preoteasa a arătat că, în urma unui studiu efectuat în 2020, Comisia Europeană a ajuns la concluzia t că instrumentele financiare sunt mult mai adecvate pentru IMM.
”Concluzia a fost că instrumentele financiare sunt mult mai adaptabile, ca să zic așa, pentru IMM-uri decât granturile, existând teoria că un grant te ține în viață strict pe perioada cât primești această incentivare, iar ulterior vei avea nevoie de o altă sursă ca să reziști și să te menții în piață, pe când un instrument financir implică și o componentă importantă, un plna de afaceri ambițios și sustenabil și, iată, că poate în acest fel vei rămâne mult mai competitiv și ulterior în piață”, a arătat consilierul de stat.
”Cred eu că viitorul înspre această zonă se îndreaptă. Nu vom mai avea parte de aceste granturi, iată, și cred că este foarte important să să ne focusăm să-i absorbim și să folosim aceste oportunități, pentru că în viitor nu vom mai avea parte”, a adăugat Teodora Preoteasa.
Consilierul a mai afirmat că trebuie să existe un parteneriat între privat și public, deoarece: ”nu mai ne aflăm în situația în care toate fondurile europene se duc într-un sistem non-competitiv către autoritățile centrale locale și rămân acolo neutilizate ci trebuie să mergem către un sistem în care competitiv în care toată lumea este la masă, altfel cei 80 miliarde euro, într-adevăr, nu vor fi absorbiți”.