BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, ar putea oferi consultanță pentru fondul suveran de investiții

BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, ar putea oferi consultanță pentru fondul suveran de investiții
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2017

Reprezentanți ai gigantului american BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, s-au întâlnit miercuri la Palatul Victoria cu premierul Sorin Grindeanu și cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, discuțiile vizând o posibilă oferire de consultanță sau expertiză părții române, în proiectul de înființare a fondului suveran de investițiie, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse guvernamentale. Ministrul Economiei este cel care ar fi facilitat această întâlnire.

Guvernul a anunțat că va înființa un Fond Suveran de Investiții, cu o valoare de peste zece miliarde de euro, finanțat din dividendele companiilor de stat profitabile și care ar urma să finanțeze proiecte de investiții.

Urmărește-ne și pe Google News

”La Palatul Victoria s-au purtat discuții preliminare legate de domeniile în care BlackRock își poate oferi expertiza în structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Urmează ca cele două părți să poarte și alte discuții pentru a stabili următorii pași”, a precizat o sursă, pentru News.ro.

Compania americană BlackRock este cel mai mare manager din lume și controlează active în valoare de 5.100 miliarde de dolari.

Larry Fink, președintele și directorul executiv al companiei, este considerat printre cei mai influenți oameni din lume. El a fondat BlackRock în 1988.

În decembrie 2009, BlackRock a achiziționat compania Barclays Global Investors, devenind astfel cel mai mare administrator de bani din lume.

Programul de guvernare al actualului guvern prevede, ca principală măsură pentru stimularea investițiilor publice, crearea FSDI, alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăși 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.

În viziunea Guvernului, FSDI va contribui și la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanțare a proiectelor de investiții.

Decizie definitivă: Alpha Bank a folosit clauze abuzive și este obligată să modifice toate contractele de credit în care acestea apar CITEȘTE ȘI Decizie definitivă: Alpha Bank a folosit clauze abuzive și este obligată să modifice toate contractele de credit în care acestea apar

Fondul se vrea un partener pentru investitori instituționali precum Banca Europeană de Reconstruție și Dezvoltare (BERD), Banca Eeuropeană de Investiții (BEI), Banca Mondială, cât și pentru fonduri de investiții sau alți investitori privați.

Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).

Unii economiști avertizează că un astfel de fond riscă să aibă ca efect scoaterea unor sume din buget și de sub mecanismele obișnuite de control a bugetului, iar banii pot fi cheltuiți în mod discreționar de către guvernanți, într-o manieră netransparentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
blackrock
fond suveran de investitii