Bilanț la 6 luni al Guvernului: Oamenii de afaceri sperau măcar la indicarea unei direcții. Profit.ro prezintă cererile acestora pentru ultimele luni de mandat

Bilanț la 6 luni al Guvernului: Oamenii de afaceri sperau măcar la indicarea unei direcții. Profit.ro prezintă cererile acestora pentru ultimele luni de mandat
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2016

Oamenii de afaceri nu aveau mari așteptări din partea unui guvern tehnocrat cu un mandat limitat și fără sprijin politic, dar se așteptau ca, în primele 6 luni de guvernare, acesta să găsească măcar pârghiile pentru schimbarea unui sistem osificat. Ei așteaptă pentru următoarele 6 luni, ultimele din viața acestui Cabinet, să indice măcar o direcție în care România să se îndrepte. Profit.ro transmite Guvernului modul în care activitatea sa este văzută de către oamenii de afaceri și solicitările pe care aceștia le au pentru cât a mai rămas din mandatul guvernamental.

Astăzi, 17 mai, se împlinesc exact 6 luni de când, pe fondul revoltei societății după incendiul din clubul Colectiv soldat cu numeroase victime, Cabinetul Cioloș a preluat guvernarea, având un mandat scurt, de doar un an, până la alegerile parlamentare din toamnă.

Urmărește-ne și pe Google News

Recunoscând că nici nu au avut mari așteptări de la un guvern cu un mandat limitat și format în principal din tehnocrați fără sprijin politic, oamenii de afaceri au transmis Profit.ro că sunt însă dezamăgiți de faptul că miniștrii în frunte cu premierul Dacian Cioloș nu au făcut măcar pasul pentru a reforma sistemul.

"Un guvern ambițios care nu are însă pârghiile necesare să facă o schimbare. Este, în același timp, un guvern de tranziție, într-un mandat de un an nu ai timp să construiești sau luxul de a face strategie", constată, după acest prim semestru de guvernare, Mihai Marcu, președintele CA al operatorului de servicii medicale private MedLife.

FOTO Consilierul economic al lui Cioloș a instalat la Guvern \ CITEȘTE ȘI FOTO Consilierul economic al lui Cioloș a instalat la Guvern "bolul pentru idei", deasupra celui cu bomboane

Strict pentru domeniul său de activitate, el remarcă însă că Guvernul a găsit totuși timp să numească cel mai slab ministru al Sănătății din ultimii 25 de ani și se bucură că acesta a plecat acasă, sperând să nu fie lăsat să mai conducă nici măcar o ambulanță.

Patriciu Cadariu a demisionat în urmă cu o săptămână de la conducerea Ministerului Sănătății, în contextul scandalului privind substanțele dezinfectante din spitale.

Tot pornind de la o nemulțumire punctuală, legată de refuzul Guvernului de a dialoga cu producătorii de țigarete pentru urgentarea transpunerii Directivei tutunului, fără perturbarea pieței și a încasărilor bugetare, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs al producătorului de tutun JTI,  arată că s-ar fi așteptat de la actualul Guvern, care a înființat un minister pentru Consultare Publică și Dialog Civic, la mai multă deschidere, dar și la mai mult pragmatism și eficiență.

"În plan general, deși este un guvern tehnocrat cu mandat limitat, prezentul Executiv nu pare a se concentra pe singurele priorități realiste, administrarea treburilor curente și organizarea unor alegeri libere și corecte, ci lansează la rampă o serie de proiecte abstracte, imposibil de rezolvat de un singur guvern, cum este strategia antisărăcie sau reforma administrației publice. Per ansamblu, am văzut o ofensivă de imagine nu foarte coerentă, fără realizări notabile concrete și fără asumarea unor răspunderi clare. Probabil că următoarele șase luni vor continua în aceeași notă", afirmă Gilda Lazăr.

Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori din turismul românesc, își amintește că, la una dintre primele apariții publice ca premier, Dacian Cioloș a promis că va fi conectat la mediul de afaceri, ceea ce nu s-a întâmplat însă în aceste 6 luni de mandat. "Fie n-am fost noi o priză bună, fie n-a fost el un ștecher cum trebuie, pentru că n-am simțit niciun fior de curent, nimic", spune omul de afaceri.

El arată că dacă în ultima perioadă, la nivel central autoritățile se preocupă ca mediul de afaceri să fie cât mai corect, în teritoriu nu se simte acest lucru. Acolo, nimeni nu știe nimic și fiecare director numit de la București taie și spânzură cum vrea el. "În ultima săptămână, am avut neplăcerea să fiu în contact direct cu Apele Române, din cauza cărora, acum, hoteluri importante de pe litoral s-au trezit fără plajă", adaugă el.

Supraviețuitorii crizei: Cum arată astăzi portretul omului de afaceri român CITEȘTE ȘI Supraviețuitorii crizei: Cum arată astăzi portretul omului de afaceri român

Cu toate aceste nemulțumiri, oamenii de afaceri, spune Murad, își doresc în continuare să fie parteneri adevărați cu Guvernul, care să-i consulte efectiv, nu doar la nivel de declarații.

Spre deosebire de Murad, sunt și oameni de afaceri care simt Executivul conectat la priza business-ului. Deși nu aceasta este principala calitate a Guvernului, ci neimplicarea lui politică. "Mă bucur că astăzi avem un guvern tehnocrat, care nu a făcut ceea ce au făcut întotdeauna înainte de alegeri guvernele politice: au dat în stânga și în dreapta cu bani", explică Dragoș Petrescu, proprietarul City Grill, cel mai mare operator de restaurante din România.

Acest guvern este unul de sacrificiu și ar trebui privit mai degrabă cu compasiune, pentru că întregul aparat administrativ este afiliat politic și comanda nu are aceeași forță ca la un guvern politic, crede acesta. "Și, atunci, forța lor este minimă. Ce apreciez la acest guvern este că a fost și este echilibrat, nu a luat măsuri superpopuliste pe baza presiunilor", afirmă omul de afaceri, care mai apreciază la Guvenul Cioloș echilibrul și faptul că a menținut relaxarea fiscală gândită de Guvernul Ponta.

După părerea șefului City Grill, Guvernul Cioloș a continuat dialogul cu mediul de afaceri într-un mod civilizat, atât prin Ministerul Economiei, cât și premierul personal. "Acest guvern are puteri limitate și așteptările mele au fost foarte jos, pentru că este doar o manta de ploaie", spune Dragoș Petrescu, care, în consecință, nu se așteaptă la nimic special de la Executiv pentru următoarele 6 luni, ci speră doar să reușească să țină administrația în picioare.

Petrescu a citit, probabil, una dintre legile lui Murphy, care spune că un optimist nu poate fi niciodată plăcut surprins, așa că lasă loc de mici bucurii: "Nu mă aștept la nimic, pentru că nu au putere".

Chiriile pentru spații de birouri în București. Cât costă lunar un birou clasic sau o vilă premium CITEȘTE ȘI Chiriile pentru spații de birouri în București. Cât costă lunar un birou clasic sau o vilă premium

El nu este singurul care nu a avut și nu-și face iluzii foarte mari. Nu speră la prea mult de la Executiv nici Marius Ștefan, directorul general al Autonom Rent a Car, cea mai mare firmă de profil din țară, care, cu 1.700 de mașini, acoperă mai mult de un sfert din piață. "În schimb, ce apreciez la ei este buna intenție. Ei își doresc să facă; că nu prea reușesc, este partea a doua", crede Ștefan.

Omul de afaceri spune că, de ceva vreme, de când urmărește politica, Guvernul Cioloș pare a fi primul în care oamenii sunt bine intenționați. Au mandat scurt, încearcă să facă ceva, dar până acum nu s-au văzut mari rezultate. "Așteptările... Din ani de zile trăiți în România, așteptările sunt foarte jos și, atunci, nu sunt greu de depășit", adaugă el.

Dragoș Damian, CEO al Terapia Sun Pharma, cel mai mare producător de medicamente generice din România, și președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), spune că i-a plăcut modestia premierului Cioloș, care nu și-a propus "să lanseze rachete către lună", el moștenind atât lucrurile bune, cât și lucrurile rele de la celelalte guverne. Printre lucrurile bune sunt: noul Cod fiscal și noul Cod de procedură fiscală, care prin creșterea consumului, au dezvoltat economia, iar printre lucrurile rele se află Legea salarizării și sistemul sanitar.

El caracterizează însă Guvernul drept unul modest, cu miniștri "paralel cu realitatea românească".

"Un guvern modest, cu miniștri care sunt paraleli cu realitatea românească, alții care vor să facă ceva, dar nu au niciun fel de sprijin nici în echipa guvernamentală și nici sprijin politic, iar Guvernul a fost tot timpul ținta tuturor asalturilor posibile și imposibile ale oricăror partide politice care au făcut tot ce le-a stat în putință ca să arate că un Guvern de tehnocrați nu face față sub nicio formă. Eu cred că, după acesta, nu va mai exista prea curând vreun Guvern de tehnocrați în România", anticipează omul de afaceri.

El este interesat să vadă ce va face Guvernul cu sistemul sanitar în următoarele 6 luni, deoarece acum ar putea face orice și ar trebui să se folosească de această oportunitate.

"În primul rând, cred că ar trebui să decapiteze încrengătura de interese în care este băgat sistemul sanitar și să-l scoată de sub influența oligarhilor care îl conduc. Al doilea lucru bun care este inițiat de unul dintre miniștrii acestui guvern este planul de reformă administrativă, care s-ar putea să fie calea spre modernizarea României. La sănătate, acum și chiar și peste o sută de ani, avem nevoie de oameni care să nu fie captivi în sistem, care nu au interese, care nu sunt pe ștatele furnizorilor de diverse servicii din sistemul sanitar", spune Damian.

Omul de afaceri mai așteaptă de la Guvern ca, în următoarele 6 luni, să exploateze cât se poate de mult situația din sistemul sanitar și să schimbe cel puțin anumite reguli și proceduri, inclusiv platforma IT, și să stabilească indicatori de performanță serioși managerilor de spitale.

ANALIZĂ Obligația de a completa formularul de TVA va fi pentru toate firmele, nu doar pentru cele care schimbă sediul sau acționarii CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Obligația de a completa formularul de TVA va fi pentru toate firmele, nu doar pentru cele care schimbă sediul sau acționarii

El insistă și pentru reforma administrativă, arătând că acesta este un lucru de la care România se va schimba.

La rândul său, Octavian Bădescu, fondator și acționar majoritar al firmei de curierat Delivery Solutions, crede că Guvernul se străduie, dar că o schimbare reală este greu de făcut, deoarece impune schimbarea unui sistem osificat și care se luptă să nu fie schimbat.

"Nu știu dacă Guvernul Cioloș poate să culeagă roade, dar sigur trebuie să curețe terenul și să dezțelenească. Convingerea mea rămâne că problematicile sectorului «de stat» în general, fie că vorbim de guvernanță locală, centrală, de companii de stat și de alte entități adiacente, țin mai mult de «sistem» decât de «oameni», un sistem prost prelevând asupra unor oameni buni. Consider că, fără pași decisivi în direcția unor modificări de abordare la nivel principial, rezultatele nu vor fi fundamental diferite, asta în cazul în care cei implicați și-ar propune acest lucru", spune Bădescu.

El arată că Guvernul ar trebui în primul rând să identifice obiective concrete și măsurabile și implicit să gândească în consecință o "arhitecturare bugetara" și de priorități, precum reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice, cu mai mult curaj în abordare, precizând însă că pentru toate acestea este, probabil, nevoie și de suport politic (și public) mai solid, astfel că o discuție pe această temă nu pare a fi reală decât abia din iarnă.

Omul de afaceri așteaptă însă în următoarele 6 luni măcar un semnal referitor la direcția în care România ar trebui să se îndrepte, precum o hotărâre de guvern prin care să fie decis un plan în privința companiilor de stat, astfel încât să existe o viziune mai clară asupra ordinului de mărime.

Guvernul promite stimulente fiscale pentru companiile care investesc în educație CITEȘTE ȘI Guvernul promite stimulente fiscale pentru companiile care investesc în educație

"La ora actuală există în România peste 1.500 companii de stat, cu venituri de peste 11 % din PIB, cu peste 300.000 de angajați, multe dintre acestea pline de datorii și cvasi-falimentare. Pierderile lor sunt de 0,5 miliarde euro anual, excluzând un alt milliard primit anual de la stat ca transferuri pentru investiții. Iar în 5 ani, OUG 109 s-a implementat în sub 50 de astfel de companii. Dacă ne uităm la Europa, următoarea țară ca număr de astfel de companii este Polonia, dublă că mărime, însă doar cu vreo 500 companii. Este benefic să coborâm sub 1.000 în următorii 2 ani ? Sub 500 în 5 ani ? Restul țărilor au câteva zeci sau două-trei sute. Își închipuie cineva că statul, ca entitate, are resursele capabile și motivate să le gestioneze eficient pe toate ? Nici măcar Ministerul de Finanțe, care, într-un raport pe acest subiect, puncta nepotismul, abuzul, mita, corupția ca fiind pregnant prezente în sistem. Poate vreun ministru, vremelnic și acesta ? Se poate opune cineva cu succes tuturor extragerilor de «rente» din acestea, beneficiilor obținute de către oricine, numai de către contribuabilul acționar nu ?", ridică investitorul o serie de întrebări.

În final, Guvernului îi este transmis un proverb care poate va fi folositor pentru ultimele 6 luni de mandat: "Dacă nu știi în ce port vrei să ancorezi, niciun vânt nu ți-e prielnic!".

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
mandat
oameni de afaceri