BCE va înjumătăți achizițiile lunare începând din septembrie. Programul de relaxare cantitativă va fi retras complet în decembrie

BCE va înjumătăți achizițiile lunare începând din septembrie. Programul de relaxare cantitativă va fi retras complet în decembrie
scris 14 iun 2018

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat astăzi că pregătește înjumătățirea achizițiilor lunare începând din septembrie, urmând ca programul de relaxare cantitativă să fie retras complet în decembrie.

"În primul rând, cu privire la măsurile neconvenționale de politică monetară, Consiliul guvernatorilor va continua să efectueze achiziții nete în cadrul programului de achiziționare de active în ritmul lunar actual de 30 de miliarde euro până la sfârșitul lunii septembrie 2018. După această lună, Consiliul guvernatorilor anticipează, sub rezerva unor date noi care să confirme perspectivele inflației pe termen mediu ale Consiliului guvernatorilor, reducerea ritmului lunar al achizițiilor nete de active la 15 miliarde euro și încetarea acestora ulterior", au anunțat reprezentanții BCE, în urma ședinței de politică monetară de astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, Consiliul guvernatorilor a decis ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0%, 0,25% și, respectiv, −0,4%. BCE anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până la sfârșitul verii anului 2019.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Serviciile către companii au accelerat în aprilie, înregistrând un avans de 9% CITEȘTE ȘI Serviciile către companii au accelerat în aprilie, înregistrând un avans de 9%

Evoluția prețurilor de consum sprijină retragerea treptată a stimulilor monetari.

Inflația anuală din zona euro a crescut la 1,9% luna aceasta, de la 1,2% în aprilie, potrivit datelor estimative publicate de Eurostat. Evoluția a fost dictată, în special, de prețurile la energie, care s-au majorat puternic, cu peste 6%. Inflația se apropie, astfel, de ținta Băncii Centrale Europene (BCE), de aproape 2%.

În octombrie anul trecut, BCE a decis să prelungească încă 9 luni achizițiile de obligațiuni din zona euro, menite să susțină inflația și creșterea economică, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018. Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele lui 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
politica monetara
stimuli monetari
dobanzi
draghi