Polițiștii de frontieră au confiscat, în primele unsprezece luni din 2018, peste 4,7 milioane de pachete de țigări, în valoare de 8,6 milioane de euro. În același interval au fost destructurate 17 grupuri organizate, fiind depistate 157 de persoane suspecte de contrabandă cu țigări.
”În anul 2018 (11 luni), polițiștii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanți ai altor instituții abilitate - au reținut în vederea confiscării 4.670.000 pachete țigări de contrabandă, în valoare de peste 8,6 milioane euro (40.884.661 lei), 175,2 kg tutun și 1.223 kg tutun narghilea. De asemenea, au fost identificate și destructurate 17 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări în care au fost identificate 157 persoane”, au anunțat, duminică, reprezentanții Poliției de Frontieră, citați de News.ro.
Potrivit acestora, în majoritatea cazurilor, țigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, la frontiera verde, precum și în zona de competență, pe comunicațiile din apropierea frontierei.
Statistica din anul 2018 a relevat faptul că traficanții proveneau, preponderent, din Republica Moldova, România și Ucraina, dar si din state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.
”Dintre modalitățile principale de acțiune la care recurg traficanții de țigarete se remarcă traversarea fâșiei de demarcație prin locurile în care aceasta prezintă condiții de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea Poliției de Frontieră; sisimularea țigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării; ascunderea în automarfare printre mărfurile transportate, prin metoda "capac", sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spații special amenajate”, au mai transmis polițiștii de frontieră.
Potrivit acestora, cele mai multe încercări de introducere a țigărilor în România au fost înregistrate la frontierele de Nord, Est și Sud-Vest.
La frontiera de Nord (județele Maramureș, Suceava, Satu Mare) sunt predominante țigările de origine din Ucraina, contrabandiștii fiind organizați în adevărate grupuri infracționale, cu segmente în străinătate, la frontieră și în interiorul țării. Aceștia încearcă trecerea pachetelor de țigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea.
”În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând țigări de contrabandă, deseori polițiștii de frontieră fiind nevoiți să folosească armamentul din dotare pentru reținerea lor”, au precizat polițiștii.
La frontiera de Est (județele Galați, Vaslui, Iași, Botoșani) sunt predominante țigările de origine din Republica Moldova, introducerea acestora în țară fiind realizată fie prin punctele de frontieră (cantități mari - în mijloace de transport special amenajate, cantități mici - de către persoane fizice), fie peste râul Prut.
În județele din Sud-Vestul țării (județele Caraș-Severin, Mehedinți, Timiș) sunt descoperite, în general, țigări de calitate medie și superioară, achiziționate din magazinele duty-free și transportate peste frontieră, în cantități mici, de persoane fizice.
”Complexitatea sub care se manifestă acest fenomen infracțional transfrontalier impune, pe lângă luarea unor măsuri de natură organizatorică, instituțională, legislativă și logistică și intensificarea colaborării tuturor instituțiilor cu responsabilități în asigurarea ordinii publice și combaterii eficiente a fenomenului infracțional, pe plan intern”, mai spun polițiștii.
Acțiunile se derulează în zona de competență a Poliției de Frontieră, în punctele de trecere a frontierei și în zona de frontieră (30 km), fiind adoptate mai multe măsuri.