Un total de 7,2% din numărul total de locuri de muncă postate în ultima lună au venit din partea angajatorilor din străinătate care, în mod uzual, în această perioadă a anului încep recrutările pentru sezonul de vară. Mai exact, aproape 2.000 de locuri de muncă în afara țării au fost scoase în piață, iar în acest moment, 1.500 sunt disponibile.
Cu 900 de poziții deschise, Germania este țara care aduce cele mai multe oferte pentru candidații români.
Pe locul al doilea se află Olanda, cu 350 de oferte.

Chiar dacă a ieșit din Uniunea Europeană și formalitățile de angajare nu mai sunt la fel de simple ca până în 2020, Marea Britanie continuă să caute candidați din România.
Se află, însă, la o distanță semnificativă față de Germania, în condițiile în care nu a avut mai mult de 300 de joburi postate în ultima lună.
Clasamentul continuă cu angajatorii din Irlanda, Danemarca, Spania și Suedia.

„Regăsim, de asemenea, în top destinații precum Bulgaria, Grecia și Arabia Saudită, acestea fiind țări care caută candidați în special pentru sectorul turistic, pentru industria alimentară sau horeca. În multe dintre aceste cazuri, vorbim, totodată, despre joburi cu contract pentru perioadă determinată, deci joburi sezoniere, care pot dura între 3 și maximum 6 luni”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs.
Cei mai căutați sunt candidații din segmentul entry level, respectiv cei care au maximum doi ani de experiență, dar și cei care nu au deloc experiență. Asta în timp ce seniorii cu un nivel de experiență mai mare de cinci ani sau managerii reprezintă categoriile care, în acest moment, au cele mai puține opțiuni pentru străinătate.
De altfel, datele cu privire la nivelul de experiență sunt strâns corelate cu cele legate de nivelul de studii cerut. Astfel, aproape trei sferturi dintre joburi vizează muncitorii calificați. A doua cea mai căutată categorie este cea a muncitorilor necalificați. Aproximativ 350 de joburi se adresează absolvenților de studii superioare și 200 studenților.
În ceea ce privește domeniile pentru care se recrutează cel mai mult, industria alimentară deține prima poziție în clasament, fiind urmată de retail, turism, industria navală și aeronautică și transport – logistică. Sectorul de petrol și gaze, IT / telecom, agricultură și automotive se află de cealaltă parte ierarhiei cu cele mai puține poziții scoase în piață.

„Interesul angajatorilor străini pentru candidații din România este, însă, mai mare decât cel al candidaților pentru joburile din afara țării. Astfel, dacă numărul de locuri de muncă pentru străinătate reprezintă 7% din total, procentul aplicărilor este de doar 1,1% din total. Mai exact, 9.500 de aplicări au fost înregistrate în ultima lună pentru ofertele din afara țării”, detaliază Roxana Drăghici.
Țările care au atras cel mai mult interesul candidaților au fost Germania, Olanda, Grecia, Cipru, Irlanda, Bulgaria și Italia, în domenii precum retail, transport / logistică, turism, industria alimentară, call center / BPO, servicii și construcții.
Din punctul de vedere al vârstei, candidații din segmentul 25-35 de ani sunt cei care aplică și cel mai mult, urmați de cei aflați la început de carieră, respectiv cei care au între 18 și 24 de ani. Totodată, numărul cel mai mare de aplicări vine din partea muncitorilor calificați, după care urmează absolvenții de studii superioare, muncitorii necalificați și studenții.