Direcțiile de taxe locale trebuie să colecteze date privind proprietățile imobiliare deținute de străini pentru a le comunica Fiscului, care le transmite statelor de rezidență ale acestora, se arată într-un proiect de ordin al Ministerului de Finanțe, care reglementează formularele necesare în acest scop.
Autoritățile fiscale locale trebuie să colecteze informații, potrivit Codului de procedură fiscală, de la persoanele rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene care dețin proprietăți imobiliare în România.
Unele informații se regăsesc deja în formularele de declarații pe care contribuabilii le depun la organele fiscale locale - tipul proprietăților, prețul de cumpărare, valoarea impozabilă. Însă date privind natura proprietăților - rezidențială, comercială, industrială, agricolă, informații valorice privind proprietățile: valoare de asigurare, valoare de expropriere, valoare de fuziune, etc – nu se află în declarațiile existente și trebuie obținute de autoritățile locale de la proprietari.
CITEȘTE ȘI PFA și firmele de apartament trebuie să se înregistreze și să aducă documente pentru a li se stabili taxele localeProiectul de ordin al ministrului finanțelor prevede formularele tipizate care vor fi folosite în acest scop.
Codul de procedură fiscală stabilește, la capitolul schimb de informații cu alte state, că Fiscul comunică, automat, autorităților competente ale oricărui alt stat membru informații referitoare la nerezidenți (rezidenții alor state membre UE) despre:
- venituri din muncă;
- remunerații și alte beneficii plătite administratorilor și altor persoane asimilate acestora;
- produse de asigurări de viață neacoperite de alte instrumente juridice ale Uniunii Europene, în cazul schimbului de informații sau al altor măsuri similare;
- pensii;
- proprietatea asupra bunurilor imobile și venituri din bunuri imobile.