Activitatea Loteriei Române va fi monitorizată mai strict chiar de către șeful Cancelariei prim-ministrului, Ioan Dragoș Tudorache, după ce, la aprobarea bugetului rectificat al instituției, membrii Guvernului au constatat că veniturile și profitul acesteia sunt în scădere.
Bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2015 al Companiei Naționale “Loteria Română“ S.A a fost adoptat miercuri de Guvern printr-o Hotărâre.
Profitul brut al Companiei s-a diminuat astfel cu suma de 14,67 milioane lei, de la 116,77 milioane la 102,10 milioane, justificat de propunerea de majorare a cheltuielilor totale cu aceeași sumă.
De asmenea, veniturile totale ale companiei sunt de 901 milioane lei, iar veniturile din exploatare ajung la circa 897 milioane lei.
Compania Națională “Loteria Română“ – S.A. nu prezintă în bugetul de venituri și cheltuieli plăți restante, însă prezintă creanțe restante în sumă de 21,110 milioane lei.
Chletuielile cu personalul au fost în schimb majorate cu aproape 1 milion lei, cele cu majorări și penalități cu 9 milioane lei, iar cheltuielile cu taxe și impozite au crescut cu 4,5 milioane lei.
În cadrul ședinței de Guvern, ministerele beneficiare de o cotă parte din profitul Loteriei au solicitat o mai mare transparență a activității instituției în special în ce privește veniturile și chletuielile acesteia.
Potrivit unor surse oficiale, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ioan Dragoș Tudorache, a declarat că va monitoriza îndeaproape activitatea Loteriei, ținând cont de diminuarea veniturilor și profitului acesteia.
Guvernul Ponta a decis în octombrie ca Loteria Română să treacă din subordinea Ministerului Finanțelor în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituție care timp de patru ani va avea exclusivitate pentru jocurile organizate de Loterie. Executivul susține în ordonanță că, în termen de doi ani, Loteria va funcționa după principiile guvernanței corporative, cu o conducere de tip dualist și cu criterii de performanță.
Actul normativ mai stabilește că Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va funcționa, ca și până acum, în subordinea Guvernului, dar prevede că Oficiul va fi coordonat de primier, prin Cancelaria acestuia.
Senatorii au respins, recent, ordonanța Guvernului Ponta privind trecerea Loteriei Naționale în subordinea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și în coordonarea prim-ministrului, urmând ca ultimul cuvânt asupra actului normativ să îl aibă Camera Deputaților. Decizia senatorilor vine în contextul în care Consiliul Concurenței a arătat că măsura Guvernului contravine principiilor pieței libere, iar Consiliul Legislativ nu a găsit motivul urgenței pentru transfer.