Consiliul de Administrație al companiei Elsid, care operează fabrica omonimă de electrozi siderurgici din Titu, dar și un business de trading cu energie, a convocat AGA societății pe 28 decembrie, pentru aprobarea distribuirii către acționari, sub formă de dividende, a sumei de 24,5 milioane lei (circa 5,5 milioane euro), reprezentând o parte din profitul nerepartizat obținut de companie în anii precedenți.
Dividendele ar urma să fie plătite în termen de maxim 6 luni de la data adoptării hotărârii respective a AGA.
Principalul acționar direct al Elsid Titu este, în prezent, firma Metaleuroest SRL, care deține 99,88% din acțiunile companiei. În ultimii 6 ani, Elsid a obținut profituri nete cumulate în sumă totală de 264,6 milioane lei (peste 59 milioane euro).
Convocarea AGA de la Elsid survine în condițiile în care oamenii de afaceri Mihai Tufan și Mihai Anastasescu, care controlează împreună, direct și indirect, mai multe companii, printre care și Elsid și Metaleuroest, au semnat, în vară, un acord de separare a bunurilor și activităților comerciale, acord ratificat ulterior de Consiliile de Administrație, precum și de AGA ale companiilor controlate împreună de părțile semnatare ale acordului.
Părțile din acord au decis că “își separă activitățile comerciale și bunurile și, în general, încetează orice formă de asociere între și/sau control direct sau indirect al acestora asupra și/sau în legătură cu societățile, bunurile, activele și pasivele descrise în acordul de separare”, se arată în textul acordului.
Documentul citat face referire la companiile Elsid, Metaleuroest, Vivaio, Hidrotehnica Galați, Soceram, Dobromin, Electrocarbon, Cemart Invest, Ecowatt Invest și Cemrom, controlate împreună, direct, indirect și prin acționariat încrucișat, de părțile semnatare ale acordului de separare.
Astfel, Mihai Anastasescu va prelua firmele Metaleuroest și MHC Water Power, iar Mihai Tufan va dobândi controlul asupra companiilor Elsid și Electrocarbon. Cele două tranzacții se află în analiza Consiliul Concurenței, în vederea aprobării.
Principalele activități ale Elsid și Electrocarbon sunt fabricarea altor produse din minerale nemetalice, grafit artificial, coloidal sau semicoloidal, produse pe bază de grafit sau altfel de carbon sub formă de semifabricate.
Elsid și Electrocarbon au și activități de comerț cu energie, din această postură figurând pe lista traderilor cu care Hidroelectrica a avut contracte păguboase de vânzare-cumpărare de curent electric.
În momentul intrării în insolvență a producătorului de energie hidro, în 2012, Elsid și Electrocarbon cumpărau energie la prețul fix de 103 lei/MWh, mai mic decât costul de producție al Hidroelectrica, de 187 lei/MWh și decât prețul pieței la acel moment, de circa 220 lei/MWh, potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol. Contractele cu Elsid și Electrocarbon au provocat Hidroelectrica o pierdere cumulată de 200 milioane lei în perioada 2006-2012.
Din postura de acționari ai Elsid, Mihai Tufan și Mihai Anastasescu au pierdut definitiv, recent, procesul cu Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, recursul formulat de aceștia împotriva măsurii de aplicare, în anul 2012, a clauzei de forță majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica fiind respins de Curtea de Apel București.
Elsid a terminat anul 2014 cu un profit net de 25,9 milione lei și o cifră de afaceri de 357,1 milioane lei, iar Electrocarbon cu un profit net de 1,38 milioane lei și un rulaj de 120,8 milioane lei.