Acordul CETA între Canada și Uniunea Europeană a intrat în vigoare, taxele vamale au fost eliminate aproape integral

Acordul CETA între Canada și Uniunea Europeană a intrat în vigoare, taxele vamale au fost eliminate aproape integral
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 21 sep 2017

Acordul Economic și Comercial între Canada și Uniunea Europeană (CETA) a intrat în vigoare începând de astăzi astfel că taxele vamale au fost eliminate aproape integral, au anunțat oficialii canadieni.

Canada se așteaptă la o creștere anuală cu 23% a exporturilor din UE spre Canada.

Urmărește-ne și pe Google News

În 15 februarie, Parlamentul European a aprobat CETA, care elimină 99% dintre taxele vamale.

Exporturile României către Canada au fost evaluate la 75 de milioane de euro în 2015. România se bucură de o balanță comercială favorabilă de mărfuri cu Canada, cu un excedent comercial de 15 milioane de euro, potrivit datelor Eurostat.

Măsuri după Panama Papers: Băncile, obligate să raporteze mai multe tranzacții decât până acum. Verificări de spălare a banilor, extinse la mai multe categorii de persoane CITEȘTE ȘI Măsuri după Panama Papers: Băncile, obligate să raporteze mai multe tranzacții decât până acum. Verificări de spălare a banilor, extinse la mai multe categorii de persoane

20% din exporturile românești în Canada (16 milioane de euro în 2015) provin din sectorul producției de mașini și produse electrice. Acestea se confruntă cu tarife vamale medii scăzute, dar anumite produse se confruntă cu vârfuri tarifare de 9%. În plus, România este al treilea cel mai mare exportator, dintre Statele Membre ale UE, de nave și bărci în Canada. Acest sector reprezintă 15% din exporturile românești în Canada.

În termeni absoluți, exporturile produselor navale s-au ridicat la 11 milioane de euro în 2015. Exporturile UE de nave și bărci în Canada se confruntă cu un tarif mediu de 16%, cu un vârf de 25%. Exporturile românești de mobilier în Canada au fost evaluate la 6,5 milioane de euro în 2015. Aceste bunuri se confruntă cu tarife canadiene de până la 8%. Și exporturile românești de cereale, cum ar fi grâul, în Canada s-au ridicat la aproximativ 6 milioane de euro în 2015.

Aceste exporturi se confruntă cu vârfuri tarifare de până la 76,5%. Un alt produs românesc cu căutare pe piața canadiană sunt anvelorpele și alte produse de cauciuc. Exporturile românești în Canada, în acest sector (în principal, anvelope) s-au ridicat la aproximativ 5 milioane de euro în 2015. Acestea se confruntă cu tarife de până la 7%.

Potrivit unui document guvernamental, “exista sectoare importante, și în creștere, în economia României care vor beneficia de CETA, prin eliminarea taxelor vamale canadiene. Câteva exemple: produsele agricole procesate au în prezent taxe vamale de import de până la 277% și o medie de 20% la importul în Canada, îmbrăcămintea este “lovită” de vârfuri tarifare de 18% și o medie tarifară de 15%, pielăria, de 16%, respectiv 9%, textilele 14% si 6%, autovehiculele vârfuri de 9% și o medie de 5%, ceramica între 3% și 7.5%. La produse lactate, taxele canadiene sunt imense: media este de 227%, maximele de 314%.”

viewscnt
Afla mai multe despre
ceta
canada
taxe