Italia intenționează să majoreze impozitele companiilor care au avut cele mai mari beneficii de pe urma turbulențelor economice din ultimii ani, pentru a reduce deficitul bugetar, a anunțat ministrul de Finanțe, Giancarlo Giorgetti, transmite Bloomberg.
Cei mai mulți analiști se așteaptă ca BNR să mențină neschimbată dobânda în ședința de politică monetară de vineri, dar părerile sunt destul de împărțite. Pe de o parte, creditul de consum crește rapid, situația fiscală e problematică și inflația din sectorul serviciilor e persistentă, pe de altă parte creșterea economică a încetinit mult sub potențial și inflația pare să meargă spre prognoza BNR. Pe deasupra riscurilor interne vin altele externe, cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.
Gigant petrolier pariază. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
România se află printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la case, cu un plus de 6,8% în trimestul al doilea al acestui an. Dar n-a fost o evoluție comparabilă cu Polonia sau cu Ungaria, unde prețurile caselor au crescut cu două cifre.
Numărul de locuri de muncă remote nou-apărute în piață a scăzut în ultimul an, după ce în perioada 2020-2022, pe fondul pandemiei COVID, a avut creșteri impresionante.
IMM-urile românești duc în 2024 cea mai mare luptă pentru creștere sau chiar pentru supraviețuire, având în vedere inflația ridicată și concurența tot mai mare, în multe cazuri neloială, arată o analiză Pixer Agency, agenție de promovare online pentru IMM-uri, care precizează că firmele locale ar trebui să își crească vânzările cu minimum 30%-40% la nivelul anului sau în următoarele 6 luni pentru a face față.
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 2,3% în zona euro și cu 2,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în august, comparativ cu perioada similară din 2023, dar cele mai mari creșteri au fost în România, Bulgaria, Portugalia și Estonia, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Revenirea la nivelul economic de dinainte de pachetele de salvare financiară a Greciei ar fi posibilă abia în 2028 în ceea ce privește datele bugetare fundamentale, cum ar fi datoria publică, dar și PIB-ul, conform Planului pe Termen Mediu 2025-2028 prezentat de ministrul grec al Economiei, Kostis Hatzidakis, și de ministrul adjunct Thanos Petralias, potrivit Rador Radio România.
Bucureștiul și-a diminuat semnificativ contribuția la PIB-ul național, arată analiza sectorului de construcții și tranzacții imobiliare, ajungând la un minim al ultimului deceniu, 29,4% în anul 2023 comparativ cu 37% în 2019, arată un studiu al Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI). Potrivit asociației, sectorul de real-estate, care în anii trecuți a reprezentat un motor esențial al economiei, traversează o perioadă critică, fapt ce poate afecta stabilitatea economică a României.
Mari proiecte lansate pe piață, buget de 1,2 miliarde lei. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.