Certsign, Inform Lykos și asocierea S&T Romania și Zipper Services au depus oferte la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru furnizarea de servicii de producție și distribuție a cardului european de asigurări de sănătate, contract cu o durată de 3 ani și estimat la 11,41 milioane de lei.
CNAS, al cărei sistem IT este blocat de mai bine de o lună, livrează în prezent, în baza solicitărilor asiguraților, aproximativ 35.000 de carduri pe lună.
“Se estimează ca numărul de carduri generate anual va crește în următorii ani de la sub 500.000 la circa un milion”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
Cardul european de sănătate este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim 12 luni) în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.
Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală.
Cine îl poate deține
Pot beneficia de card european de asigurat toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției.
În situația în care persoana care a obținut un card nu îndeplinește toate condițiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuției de asigurări sociale de sănătate) și în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii.
În această situație, casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituției din statul membru care a acordat serviciile și, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauză.
CITEȘTE ȘI Dăncilă îl instalează la șefia CNAS pe Vasile Ciurchea, urmărit penal de DNA. "Nu a fost încă trimis în judecată!"
Ce drepturi conferă
Cardul european de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistență medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării.
Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevăzute de legislația fiecărui stat și nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare.
Cât costă
Începând cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit.
Cât timp este valabil
Cardul este valabil 24 luni de la data eliberării. Cu maxim o lună înainte de expirarea lui, se poate obține unul nou urmând procedură normală.