City Insurance a cerut ASF-ului european să renunțe la implicarea în exercițiul de evaluarea a asigurătorilor din România și să se constate că exercițiul BSR din România este excesiv, disproporționat, inoportun și discriminatoriu

City Insurance a cerut ASF-ului european să renunțe la implicarea în exercițiul de evaluarea a asigurătorilor din România și să se constate că exercițiul BSR din România este excesiv, disproporționat, inoportun și discriminatoriu
scris 11 mai 2021

City Insurance, liderul pieței de asigurări din România, a solicitat să se constate că Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) "a acționat în exces față de competența sa reglementată în ceea ce privește rolul și implicarea sa în exercițiul de evaluare a activelor și pasivelor ale asigurătorilor din România - BSR", cererea fiind însă respinsă de o comisie a instituției europene, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De asemenea, în cerere, întocmită de casa de avocatură CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP SCP, City Insurance a mai solicitat să se constate că exercițiul BSR din România este excesiv, disproporționat, inoportun și discriminatoriu (nu numai în comparație cu alte state membre ale UE, ci și în comparație cu asigurătorii din UE care operează în România în baza libertății de servicii sau a libertății de stabilire - care nu sunt supuse nici exercițiului BSR românesc, nici măsurilor similare în statele membre de origine).

Urmărește-ne și pe Google News
Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

De ce este important: În prima parte a lunii martie 2020, ASF a anunțat că va derula alături de EIOPA, în prima parte a anului, un proces de evaluare a activelor și pasivelor - BSR (Balance Sheet Review) - la nivelul întregului sector al asigurărilor din România. După câteva săptămâni, pe fondul declanșării pandemiei, ASF a anunțat că exercițiul BSR se amână pentru a doua parte a anului. În prezent, exercițiul se apropie de finalizare.

De asemenea interesant: Ultimul exercițiu BSR a fost în 2015 și, după încheierea acestuia, ASF a anunțat că mai mulți asigurători nu respectă cerințele minime de capital și solvabilitate.

În plus, susține asigurătorul, participarea EIOPA la exercițiul BSR din România încalcă principiile proporționalității, nediscriminării și este în contradicție cu misiunea/obiectivul reglementat al EIOPA. Totodată, compania a solicitat ca participarea/implicarea EIOPA în organizarea și desfășurarea exercițiului BSR într-un rol de coordonare/conducere să înceteze efectiv de la data deciziei.

"City Insurance subliniază în plus că BSR se concentrează pe evaluarea conformității Solvabilității II, deși nu există dovezi sau indicii de îngrijorări reale în acest sens. Faptul că piața românească de asigurări este concentrată pe asigurarea autovehiculelor (și, în special, pe cea obligatorie - RCA) nu are nicio relevanță pentru fondurile proprii sau pentru rezervele tehnice ale asigur[torilor (care sunt subiectul specific al BSR). Potrivit recurentului, cauza (și soluția) acestei particularități a pieței românești de asigurări trebuie căutată în altă parte, deoarece este condiționată de nivelul de educație financiară a populației, nivelul de conștientizare și familiaritate al pieței cu asigurătorii și produsele acestora, precum și nivelul de trai și nivelul veniturilor", scrie în cerere.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Asigurătorul amintește în cerere că a contestat decizia ASF privind demararea exercițiului BSR, procesul aflându-se pe rolul instanței, următorul termen de judecată fiind programat în toamnă.

Comisia de apel a EIOPA a respins însă solicitarea asigurătorului român, motivându-și decizia prin faptul că, în pofida participării instituției europene, exercițiul BSR este și rămâne o decizie ASF, adoptată de instituția din România din proprie inițiativă și pe baza dorinței de a a avea o imagine mai bună asupra situației sectorului asigurărilor din România.

EXCLUSIV Omniasig a depus ofertă pentru a cumpăra pachetul de acțiuni deținut de Astra la PAID. Oferta, neangajantă, i-a fost acceptată după o dispută pe variante. Proprietarul VIG vrea din 2016 să intre în PAID CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omniasig a depus ofertă pentru a cumpăra pachetul de acțiuni deținut de Astra la PAID. Oferta, neangajantă, i-a fost acceptată după o dispută pe variante. Proprietarul VIG vrea din 2016 să intre în PAID

"Mai mult, camera de apel constată că, în cazul în care ASF va adopta, la sfârșitul exercițiului actual de supraveghere BSR privind piața globală de asigurări din România, măsuri specifice de supraveghere față de un asigurător sau altul, decizia ASF de a adopta aceste măsuri individuale poate fi atacată de destinatar în fața instanței naționale competente", se arată în decizia comisiei de apel a EIOPA.

În prima parte a lunii martie 2020, ASF a anunțat că va derula alături de EIOPA, în prima parte a anului, un proces de evaluare a activelor și pasivelor - BSR (Balance Sheet Review) - la nivelul întregului sector al asigurărilor din România.

"Totodată, Consiliul ASF a aprobat și condițiile și criteriile pe baza cărora rezultatele exercițiului de evaluare a activelor și pasivelor și ale testului de stres vor conduce la adoptarea de măsuri de supraveghere care urmează să fie aplicate societăților de asigurare, după încheierea exercițiului BSR (măsuri de follow-up). Momentul de referință pentru datele din bilanț utilizate în acest exercițiu va fi 31 martie 2020", se arăta într-un comunicat al ASF remis Profit.ro în data de 13 martie 2020.

După câteva săptămâni, pe fondul declanșării pandemiei, ASF a anunțat că exercițiul BSR se amână pentru a doua parte a anului. În prezent, exercițiul se apropie de finalizare.

Pandemia a adus NN Asigurări de Viață un profit record. Dividendele distribuite în ultimii 16 ani se apropie de 550 milioane lei CITEȘTE ȘI Pandemia a adus NN Asigurări de Viață un profit record. Dividendele distribuite în ultimii 16 ani se apropie de 550 milioane lei

Ultimul exercițiu BSR a fost în 2015 și, după încheierea acestuia, ASF a anunțat că mai mulți asigurători nu respectă cerințele minime de capital și solvabilitate.

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.

La începutul lunii aprilie, compania a anunțat că acționarul majoritar, Vivendi International, și-a vândut acțiunile către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie prezentată ca gestionând active de 15 miliarde euro. Tranzacția se va încheia în trimestrul 3 al acestui an.

În partea a doua a lunii martie, într-un dosar judecat la la instanța supremă, City Insurance a pierdut în fața Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în litigiul privind suspendarea unei amenzi de 100.000 lei pentru nereguli la soluționarea a peste 100.000 dosare de daună RCA, alături de un plan de măsuri care viza, printre altele, majorarea capitalului social cu 16,5 milioane euro până la finele anului 2020 pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate.

Printr-o decizie la începutul lunii aprilie, City Insurance a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție un litigiu pentru anularea unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din aprilie 2017.

În 2020, City Insurance a consemnat un volum al primelor brute subscrise de 478 milioane euro (echivalentul a 2,308 miliarde lei), un volum al plății despăgubirilor de 290 milioane euro (echivalentul a 1,402 miliarde lei), 182.559 dosare de daună soluționate și 3,2 milioane contracte de asigurare în vigoare la finele anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
eiopa
asf
bsr