Economiștii Băncii Transilvania prognozează că rata inflației, pe media anuală, se va păstra în teritoriu negativ până la finele anului viitor și va reveni pe plus în 2017. BT și-a schimbat prognoza după ce Statistica a anunțat scăderea prețurilor generale cu 1,9% în august, față de anul trecut, iar legea privind Codul Fiscal a fost modificată.
Banca Transilvania a modificat prognoza privind rata medie a inflației la -0,3% pentru 2015, de la +0,7% anterior și la -0,6% pentru 2016, de la 1,52%. Pentru 2017analiștii băncii estimează că inflația medie va intra în teritoriu pozitiv, cu o rată anuală de 0,6%, față de prognoza anterioară, din luna iunie, de 1,49%.
“Scenariul ia în considerare prevederile Noului Cod Fiscal, varianta reexaminată, aprobată de Parlament și promulgată de Președinte în septembrie”, arată analiștii BT.
Inflația medie în primele opt luni a fost de -0,2%, potrivit datelor publicate azi de Institutul Național de Statistică.
Și ING și-a modificat prognoza de inflație, înainte de publicarea datelor INS pentru luna august.
Potrivit băncii olandeze, rata inflației va fi de -0,5% la finele anului curent, față prognoza anterioară de -0,3%. ING se așteaptă, însă, ca nivelul general al prețurilor de consum să crească cu 1,4% în 2016.
Proiecția BNR arată că inflația se va plasa la -0,3% la finele acestui an, la +0,7% la sfârșitul lui 2016, și va intra în țintă abia din 2017, datorită efectului de bază.
Ținta de inflație a BNR este de 2,5%, iar dobânda cheie este de 1,75%, păstrată la acest nivel din luna mai. Diferențialul dintre dobânda cheie a BNR și rata inflației este de 3,65 puncte procentuale. Între dobânzile over-night de pe piața interbancară și inflația anuală există un diferențial de trei puncte procentuale.
UPDATE: BCR vede inflație negativă până în mai 2016 și creșterea dobânzilor
"Estimarea noastră arată o rată a inflației de -0,2% în decembrie 2015 și 0,7% în decembrie 2016. Inflația s-ar putea menține în teritoriul negativ până în mai 2016 după reducerea TVA-ului la alimente la 9% în iunie și a cotei standard de TVA la 20% în ianuarie anul viitor. Inflația ar putea intra în ținta BNR de 2,5%±1pp numai la începutul lui 2017", se arată într-un raport al BCR Cercetare.
Analiștii băncii austriece consideră că datele prezentate astăzi sunt neutre pentru politica monetară a BNR, care va menține dobânda de politică monetară neschimbată la 1,75% în restul acestui an.
"Este puțin probabil să vedem banca centrală reacționând prin relaxarea politicii monetare la acest declin temporar al
inflației generat de o serie de șocuri de ofertă agregată. Creșterile salariale planificate în sectorul public în 2016 vorbesc, de asemenea, în favoarea unei politici monetare prudente în prezent", consideră analiștii BCR.
Mai mult, aceștia nu exclud o creștere a dobânzii de politică monetară în 2016, pentru a contrabalansa impulsul furnizat cererii agregate de către relaxarea politicii fiscale, în condițiile în care oricum consumul creștea.
BCR se așteaptă ca randamentele la titlurile de stat să crească la anul, în aceste condiții, mai ales că există și riscuri fiscale și politice legate de noul Cod Fiscal și alegerile parlamentare.