Premierul armean Nikol Pașinian a declarat într-un mesaj adresat președintelui american Joe Biden cu ocazia Zilei Independenței SUA că țara sa este pregătită să ridice relațiile cu Statele Unite ale Americii „la nivelul unui parteneriat strategic”, relatează EFE.
Declarația e relevantă pentru că multă vreme Armenia a gravitat politic în jurul Rusiei, scrie Agerpres.
„Sunt bucuros să observ că atașamentul față de extinderea cooperării noastre pe mai departe (…) se reflectă în conceptul de ridicare a dialogului strategic între Armenia și Statele Unite la nivelul unui parteneriat strategic”, afirmă șeful guvernului armean în mesajul său. Pașinian a subliniat că „valorile universale ale libertății, justiției și democrației care au stat la baza creării Statelor Unite ale Americii și idealurile reflectate în Declarația sa de Independență continuă să fie o sursă de inspirație și de încurajare în lumea întreagă”.
CITEȘTE ȘI FOTO - BMW lansează, în România, cu un gigant japonez IT, centrul tehnologic în care vor fi angajați mii de oameni. La ce proiecte se lucrează„Armenia acordă importanță rolului SUA în procesul de restabilire a păcii în regiunea noastră și apreciază sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea, independența, democrația, integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor Republicii Armenia”, adaugă el.
Declarația premierului cu privire la disponibilitatea Armeniei pentru un parteneriat strategic cu SUA intervine într-un moment în care relațiile dintre Erevan și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de la disoluția Uniunii Sovietice în decembrie 1991.
În februarie, Pașinian a „înghețat” participarea țării sale la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară post-sovietică condusă de Rusia, care mai include Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.
La sfârșitul lunii mai, el a afirmat că două țări membre ale OTSC, pe care nu le-a numit, erau implicate în pregătirile Azerbaidjanului pentru războiul din 2020 din Nagorno-Karabah. Presa de la Erevan a scris atunci că ar fi vorba de Rusia și Belarus, conform The Moscow Times.
Cu trei săptămâni în urmă, premierul a declarat că Armenia va părăsi OTSC, deși nu a precizat când va intra în vigoare această decizie.
Pașinian, care acuză OTSC de inactivitate în fața agresiunii azere, a declarat că procesul ar putea fi finalizat într-o lună sau „într-un an sau trei”, potrivit EFE.