Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a amendat Poșta Română cu 10.000 de lei cu argumentul că operatorul poștal ar fi returnat instituției, în calitate de expeditor, confirmarea de primire de către destinatar a unei trimiteri poștale fără ca aceasta să conțină toate elementele obligatorii prevăzute de legislație.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Cuantumul sancțiunii a fost stabilit având în vedere și gradul de pericol social al faptei constatate, returnarea către expeditor a formularului de confirmare de primire a trimiterii poștale de către destinatar (A.G. Radio Holding - n.r.) fără ca acesta să conțină toate elementele obligatorii prevăzute de lege (în acest caz, data primirii trimiterii poștale de către destinatar, precum și numele și prenumele în clar a persoanei care a primit trimiterea) îl pune pe expeditor în imposibilitatea de a determina dacă acea trimitere a fost comunicată destinatarului, precum și, în cazul în care aceasta ar fi fost comunicată, data comunicării și persoana căreia trimiterea i-a fost înmânată", a transmis ANCOM pentru Profit.ro.

Pentru contravenția constatată de ANCOM, OUG 13/2013 prevede o amendă contravențională de la 5.000 lei până la 2% din cifra de afaceri.
De asemenea, se mai spune în răspuns, în cazul în care transmiterea unui document prin intermediul serviciilor poștale cu confirmare de primire este obligatorie prin lege, neincluderea anumitor informații pe formularul utilizat de furnizorul de servicii poștale, care să ateste primirea documentului de către destinatar, poate priva documentul respectiv de producerea efectelor legale, cu o serie de consecințe pentru expeditor.
Poșta Română a contestat sancțiunea la Judecătoria Sector 3, care a respins cererea. Decizia a fost atacată cu apel de operatorul poștal la Tribunalul București.
Decizia Judecătoriei Sector 3 a fost motivată și de faptul că poștașul care deservește adresa destinatarului AG Radio Holding SRL a relatat, printr-o notă de relații, că toată corespondența o predă unei persoane de la recepție, care semnează de primire.
"Persoana de la recepție este cunoscută deoarece, zilnic, predă corespondența și îi semnează atât în lista de formular 8, cât și pe AR, deoarece în clădire are foarte multă corespondență de predat, din etaj în etaj, nu își mai scrie pe loc numele și prenumele pe AR, urmând ca acest lucru să îl facă atunci când ajunge în oficiu și face lichidarea cursei. A mai precizat că, din grabă și neatenție, în data de 5.11.2020 a plecat fără a avea înscrise toate datele scrise pe confirmare", se arată într-o motivare a instanței.

ANCOM este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide.
Poșta Română este unul dintre cei mai mari jucători locali de profil, are peste 23.500 salariați și o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de unități. Anul trecut, afacerile au atins 1,29 miliarde de lei, de la 1,27 miliarde de lei în 2019, iar profitul net a urcat la 29,4 milioane de lei, comparativ cu 24,4 milioane de lei în anul precedent.
Compania este controlată de Ministerul Cercetării - 93,52% și Fondul Proprietatea – 6,48%. Pentru acest an, conform unei HG, compania și-a bugetat un profit net de 26,99 milioane de lei la venituri totale de 1,463 miliarde de lei.