Criza economică născută din criza sanitară a lovit puternic multe segmente ale economiei, însă cele de mobilitate s-au numărat printre cele mai afectate, odată cu blocarea legislativă a călătoriilor, a tuturor serviciilor care presupuneau transportul. Companiile din zona de închireri de vehicule și prestări de servicii de mobilitate au fost în linia întâi, dacă vorbim despre victimele acestei pandemii în economie, alături de cei din turism sau HORECA. Cu toate acestea, au fost companii care au trecut cu bine peste criză, pentru că managementul lor a fost unul bun.
Dan Ștefan este cofondator al Autonom, lider în industria de mobilitate din România pe segmentul de leasing operațional și rent-a-car, dar cu investiții și în alte industrii. La Profit News TV, el a vorbit despre criză, despre cât de bine a intrat și mai ales cum a ieșit compania Autonom din anul 2020, făcând și unele previziuni despre ce urmează.
„Din precedenta criză am învățat niște lucruri. E drept că atunci eram la o dimensiune mult mai mică, a fost mai ușor să pivotez, să vezi unde se duce piața, ce trebuie să schimbi repede.
Am făcut lucrurile astea repede, într-un mediu destul de ostil - vorbim de 2009, când multe lucruri se opriseră în industria în care activam noi. Făceam în primul rând rent-a-car persoane fizice și ne-am dus atunci către corporate, destul de repede, am găsit direcții noi de creștere și de a folosi resursele și ce știam noi să facem într-un mod creativ și profitabil. Și-am crescut foarte tare după aia”, își amintește Dan Ștefan de criza din anii 2008 – 2009, la Profit News TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
CITEȘTE ȘI Profit TV - Să ajutăm business-ul. Neguț, FintechOS: Vom deveni unicorn dacă facilităm dezvoltarea serviciilor financiare. UiPath transmite mesajul "uite că se poate", o gură de oxigen pentru afaceri pornite dintr-un apartament din estul EuropeiEl spune că a folosit precedentul „ciclu de contracție economică” pentru a crește cu aproximativ 50%.
Lecțiile au fost de folos și în criza din 2020, chiar dacă totul a fost la alt nivel, iar provocările, diferite. „Grupul nostru de companii e mult mai mare, e mai sofisticat, ceea ce înseamnă că nu poți să te miști la fel de repede, dar criza asta ne-a prins, în schimb, pregătiți. Ne pregăteam de 2 - 3 ani de un final de ciclu economic, de o contracție, era cumva logic, era cel mai lung ciclu neîntrerupt de creștere și trebuia să vină o corecție. Nu ne așteptam să vină din direcția asta, să fie o criză sanitară, dar lucram cu scenarii.”
Antreprenorul Dan Ștefan a explicat astfel cât de importante sunt capitalurile, într-un astfel de moment. „Emisiunea de bonduri pe care am făcut-o la finalul anului 2019 avea și acest scop. Dacă ai un capital pe termen foarte lung, pe care nu trebuie să-l rambursezi decât peste 5 ani, poate fi foarte util. Atributele care ne-au ajutat să trecem peste 2020 au fost pe de o parte robustețea asta, care este evident și în zona financiară, dar nu numai. Eram bine pregătiți financiar, noi am capitalizat an de an, nu ne-am dat dividende, firma era și este în continuare supracapitalizată, din perspectiva chiar și a unui bancher sau a unui investitor. Asta înseamnă că noi avem capital pe care nu-l folosim la maxim.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajăPe de altă parte noi suntem o afacere de familie care gândește pe termen lung și în care scopul nostru nu este să extragem randamentul maxim din fiecare leu sau euro investit, ci să fim atenți la cum ne gestionăm riscurile și ce riscuri ne asumăm.”
Zona de rent-a-car a fost mult mai afectată, însă a reușit să treacă peste criză și chiar să nu genereze pierderi. „Mult mai afectată a fost zona de rent - a - car, care face parte din acele industrii legate de călătorii, au fost câteva luni de freeze total. Din fericire ne-a afectat mai puțin decât i-a afectat pe alții, am avut o scădere de 30% a acestei divizii, am reușit să o ținem pe linia de plutire și chiar să facem un mic profit la finalul anului”.
La finalul unui an de criză, cofondatorul Autonom este mulțumit de rezultate. „A fost cel mai greu an și cel mai bun, credem că am făcut față cu bine”.
În ceea ce privește așteptările de la 2021, Dan Ștefan este optimist, chiar dacă spune că a căzut în capcana pesimismului în 2020. „Arta de multe ori în antreprenoriat este să nu te lași dus de val și să pariezi uneori contra curentului. Poate ne-am îngrijorat prea mult anul trecut. Bazându-mă pe niște lucruri concrete pe care le vedem în jur, eu cred că e un an clar de creștere”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici„Sunt proiecte de investiții, există o revenire a încrederii, se pare că această mobilizare extraordinară a oamenilor de știință la nivel mondial, care au adus un vaccin atât de repede, mai multe vaccinuri atât de repede, ne dă încredere că n-o să mai vină niște valuri atât de dramatice. N-o să mai fim în dușurile astea scoțiene, ba închidem, ba deschidem. Cred că direcția e în sus și asta se va vedea și în consum, și în revenirea unor industrii foarte afectate. Nu cred că peste tot se poate face revenirea peste noapte. E un ciclu de creștere, a fost o criză din care am scăpat”, este de părere Dan Ștefan.
Dar nu doar industria mobilității a fost afectată, iar investițiile antreprenorului Dan Ștefan vizează și zona de coworking, cea a spațiilor de birouri pentru companii. Business-ul Impact Hub a fost puternic lovit de „mutarea” angajaților acasă. Profit.ro a anunțat anterior că Impact Hub închide un sediu.
„Riscăm, așa, să dăm o perspectivă mult prea roz faptelor și nu a fost chiar așa. Știi cum e, ai trecut prin bătălie, ai supraviețuit, ești OK și ai tendința să uiți traumele, dar sunt niște lecții acolo. Avem niște business-uri care au fost foarte afectate. Impact Hub-ul a fost, cum să spun cu un cuvânt drăguț, măcel. Ei sunt un model foarte flexibil, care e bun și apreciat acum, dar când trebuie să te duci acasă, te duci acasă și nu mai plătești, spre deosebire de clădirile de birouri unde vin facturile în continuare. A fost o șansă că structura acționariatului, inclusiv prezența noastră acolo, era una solidă, și noi am crezut și credem în continuare în acest business și l-am susținut. Evident, că au susținut și proprietarii, echipa a trebuit să se ajusteze. A fost un an de supraviețuire a Impact Hub, anul trecut. Anul acesta e similar, deși direcția este de creștere.”, își amintește Dan Ștefan de modul în care acest business a trecut prin criza din 2020.
În privința autorităților, a modului în care au intervenit în economie în ultimul an, antreprenorul este de părere că au existat decizii bune, dar și decizii care au lipsit. „Dinspre noi, dinspre mediul de afaceri, se vede un mix, oameni care chiar s-au implicat foarte tare, care au încercat să facă foarte multe lucruri, nu tot timpul au reușit, pentru că este foarte greu, cu un aparat atât de prăfuit și încremenit în proiect, să faci lucruri. N-aș da o notă, dar nu poate fi foarte mare nota, nu pot să dau notă doar pentru intenții, trebuie să treci și la rezultate”.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Ciprian Dascălu, BCR: Fereastra de reducere a dobânzilor s-a cam închis. Sunt îngrijorări globale privind creșterea inflațieiAșteaptă însă mai multe de la cei care guvernează, pentru ca economia să meargă mai departe.
„Așteptăm să continue dialogul, am văzut semne bune în direcția asta, s-au deschis mult mai tare, au cerut părerea, chiar și ajutorul, așteptăm mai multă transparență, mai multă consultare, mai multe legi făcute de cei care aduc valoare adăugată.”