Serviciul Vamal din Republica Moldova și autoritatea vamală din România au convenit asupra unui set de acțiuni orientate spre fluidizarea circulației transfrontaliere în perioada 07 - 31 august, atunci când fluxurile cresc în medie cu peste 20%.
Astfel, cele mai importante măsuri agreate de cele două autorități se referă la suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de control, utilizarea tuturor pistelor, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare, ca și intensificarea schimburilor de informații, arată Agerpres.
Măsurile dispuse de conducerea Serviciului Vamal moldovean mai prevăd implicarea în actul de control a șefilor posturilor vamale și a adjuncților acestora, precum și crearea grupurilor de intervenție, ai căror reprezentanți să fie chemați din concediu pentru a acoperi necesitățile de personal.
CITEȘTE ȘI Mircea Lucescu nu pierde numai la fotbal cu Albania. Pierde și cu RomradiatoarePremierul moldovean menționa că la punctele de trecere a frontierei se înregistrează o aglomerare excesivă. Chiar dacă au fost luate unele măsuri speciale, controalele durează foarte mult timp, mai ales în perioada estivală, apreciază acesta.
În acest sens, guvernul de la Chișinău face trimitere la un studiu privind evaluarea coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova în care se arată că timpul de așteptare la frontieră pentru mărfurile care intră pe teritoriul României durează, în general, mult mai mult decât în toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE. Durata medie a timpului necesar pentru trecerea frontierei românești este de aproape 6 ore, în timp ce la alte frontiere ale UE - de cel mult 24 de minute, potrivit analizei.