Procesorul de documente online Google Docs permite începând de astăzi prelucrarea și editarea documentelor folosind comenzile vocale.
Conform documentației oficiale, opțiunea de prelucrare a documentelor prin intermediul comenzilor vocale este disponibilă doar în limba engleză. Astfel, se pot folosi comenzi vocale precum ”undo” ”select all”, ”new line”, ”bold”, ”text colour”, ” decreas font size” și altele. Lista completă a comenzilor poate fi găsită aici.
Noua facilitate vine la 6 luni după introducerea opțiunii de compunere a documentelor pe baza comenzilor vocale. Spre deosebire de comenzile de formatare și editare, compunerea unui document prin dictare este disponibilă inclusiv în limba română.
Dictarea unui material în Google Docs folosind limba română este nesperat de eficientă, dar nu lipsită de erori. Cu excepția unui număr de cazuri în care nu sunt recunoscute corect cuvintele, a lipsei punctuației și, uneori, a diacriticelor, Google Docs pune relativ bine pe hârtie dictarea în limba română.
Problema este că, dacă dictezi un document în limba română, cu limba română selectată din meniul de opțiuni, nu pot opera editări, acestea fiind disponibile doar în limba engleză. Va trebui să schimbi manual limba din română în engleză și invers pentru a trece de la dictare în română, la editare și formatare în engleză.
Compunerea și formatarea unui document prin comenzi vocale este utilă în anumite situații dar complet impractică în altele. Nu văd cum ar putea fi folosită o astfel de facilitate, de exemplu, într-o redacție formată din 50 de oameni, în care fiecare compune un document prin dictare vocală. Și nu e vorba doar de vacarmul creat, ci și de imposibilitatea tehnică a microfonului de a a recepta corect comenzile.