Sectorul imobiliar din București oferă perspective semnificative de creștere. Bucureștiul este a șasea cea mai mare capitală europeană și, istoric, contribuția Capitalei la Produsul Intern Brut (PIB) național a depășit 28%. Prin urmare, anul acesta este estimat ca PIB-ul Bucureștiului să fie de aproximativ 98 de miliarde de euro. Acest lucru face ca economia Bucureștiului să surclaseze alte economii ale unor țări din regiune, precum Croația, Serbia sau Slovenia. Capitala se evidențiază ca un pol al creșterii în Europa de Est, cu sector imobiliar dinamic.
Analiștii financiari cred că Banca Națională a României (BNR) va reduce dobânda de politică monetară în pași graduali de 25 de puncte de bază până la 5,75% în decembrie 2024, în timp ce estimarea pentru final de 2025 este de 4,50%.
2023 poate fi considerat un an cu rezultate satisfăcătoare pe piața rezidențială din România, mai ales dacă luăm în considerare multitudinea de elemente care au avut un impact negativ asupra cererii, de la creșterea dobânzilor, la cea mai ridicată rată a inflației din ultimele decenii și la un sentiment general de incertitudine, alimentat și de numeroase estimări pesimiste referitoare la evoluția economiei și a pieței rezidențiale locale.
Cu toate acestea, „anul tuturor crizelor“ s-a încheiat cu rezultate pozitive, dovedind încă o dată temeinicia fundamentelor actuale ale sectorului rezidențial din România dar și nivelul bun de solvabilitate al cererii existente, se precizează într-un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.
Indicele de profil calculat de SVN Romania pe o perioadă de peste un deceniu, arată că unui cumpărător îi erau necesare în ianuarie 2024 un număr de 82,8 salarii medii pe economie la nivel național (sau o perioadă de 6,9 ani) pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătrați utili) în București.
Trebuie avut în vedere și faptul că veniturile medii din București sunt cu circa un sfert mai mari comparativ cu media înregistrată la nivel național, ceea ce face ca raportul prețuri – salarii să înregistreze chiar un nivel mai bun.
Încă de anul trecut, Bursa de Valori București și entități din piața de capital au promovat, pe lângă autoritățile de stat, un proiect care să creeze un regim fiscal stimulent pentru listarea fondurilor de investiții închise care au activ suport proprietăți imobiliare.
Proiectul a prins contur anul acesta și oferă posibilitatea fondurilor de investiții care își concentrează activitatea pe piața imobiliară de a beneficia de scutiri de impozite dacă se declară drept societăți pentru investiții imobiliare, echivalentul REIT-urilor de pe piețele globale, potrivit unui proiect legislativ aflat în parlament.
Real Estate Investment Trusts (REIT-urile) funcționale la nivel mondial au o valoare totală apropiată de 3.000 de miliarde de euro. Acest tip de fonduri de investiții sunt reglementate în majoritatea statelor din Europa și din lume și beneficiază de diverse facilități fiscale, se precizează în expunerea de motive prezentată de inițiatorii legii.
Scopul acestor societăți este de a facilita accesul persoanelor fizice și juridice la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Aceste fonduri reunesc capitalul mai multor investitori pentru a achiziționa, dezvolta, deține și exploata active imobiliare generatoare de venituri, adică locuințe, birouri, spații comerciale, hale industriale sau hoteluri.
Pe bursa românească au fost deja pași făcuți de companii care concentrează active imobiliare. New Europe Property Investments (NEPI), cu capital din Africa de Sud, a deschis drumul în această direcție la începutul deceniului trecut, însă între timp s-a delistat.
Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) s-a prăbușit cu 60% în 2023, până la circa 500 de milioane de euro, valoare caracteristică unei perioade de criză, care marchează cel mai slab nivel din ultimii 10 ani. Brokerii prognozează un an 2024 la fel de slab.
Rezultatele slabe vin și prin comparație cu recordul istoric atins în 2022, când volumul de tranzacții a depășit 1,2 miliarde de euro.
Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional de sub 500 de milioane de euro a fost 2013, an care a marcat încheierea perioadei de criză începută în 2008.
După listarea cu succes pe piața de capital locală în 2021, One United Properties a devenit una dintre cele mai mari companii antreprenoriale de pe BVB. În primăvara aceasta, compania și-a prezentat Strategia ONE 2030, cu o serie de obiective ambițioase și planuri de consolidare pe piața locală și extindere și în alte segmente – pe lângă office și rezidențial – precum cel de ospitalitate. Compania își propune să finanțeze o parte din planurile sale de dezvoltare prin majorarea capitalului social cu până la 70 de milioane de euro.
În ciuda turbulențelor de pe sectorul birourilor, în 2023 One United Properties a reușit să încheie cu Infineon Technologies, lider german în proiectarea și producția de semiconductori, un contract de închiriere cu o valoare de 57 de milioane de euro (fără TVA), unul dintre cele mai mari acorduri de preînchiriere înregistrate vreodată pe piața de birouri din țara noastră. Aceasta este prima dezvoltare la cheie după pandemie și prima pentru care se semnează de la început pentru o perioadă de 15 ani: One Technology District este un proiect office de amploare care va fi construit special pentru gigantul german Infineon Technologies, companie listată la Bursa din Frankfurt și lider în proiectarea și producția de semiconductori. Chiriașul ar urma să se mute din 2026 într-o clădire sustenabilă nou construită de One peste drum de stația de metrou Pipera. Este primul proiect office al One United Properties fără conexiune la rețeaua de gaze. Dezvoltarea va include un sistem geoexchange care va acoperi integral nevoiel de încălzire și răcire ale chiriașului.
One United Properties se numără printre cele mai mari companii antreprenoriale listate la Bursa de Valori București, iar acțiunile sale sunt incluse în mai mulți indici importanți, precum BET, STOXX, MCSI, FTSE, ROTX și CEEplus.