În primul trimestru al anului 2024 ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%, informează Biroul de reintegrare din Republica Moldova, citat de Jurnal.md.
Orientarea economiei din Transnistria către Vest este un obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a atenua tendințele secesioniste ale Tiraspolului și a slăbi legăturile cu Federația Rusă.
Marcarea Zilei Europei este deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, în contextul aspirațiilor de integrare europeană, dar și în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, scrie Rador.
Potrivit instituției, beneficiile integrării europene sunt vizibile în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană (UE) contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către și din UE. Este remarcant că, în primul trimestru al anului 2024 ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%.
Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria.