Transnistria, tot mai conectată cu Europa: 80% din exporturi merg în UE. România, printre principalele destinații

Transnistria, tot mai conectată cu Europa: 80% din exporturi merg în UE. România, printre principalele destinații
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2024

În primul trimestru al anului 2024 ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%, informează Biroul de reintegrare din Republica Moldova, citat de Jurnal.md.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Orientarea economiei din Transnistria către Vest este un obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a atenua tendințele secesioniste ale Tiraspolului și a slăbi legăturile cu Federația Rusă.

România a continuat să înregistreze un spor negativ al populației CITEȘTE ȘI România a continuat să înregistreze un spor negativ al populației

Marcarea Zilei Europei este deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, în contextul aspirațiilor de integrare europeană, dar și în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, scrie Rador.

Potrivit instituției, beneficiile integrării europene sunt vizibile în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană (UE) contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către și din UE. Este remarcant că, în primul trimestru al anului 2024 ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%.

Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria
europa