Tiraspolul solicită Chișinăului recunoașterea independenței Transnistriei, în replică la cererea oficială a R.Moldova de aderare la UE

Tiraspolul solicită Chișinăului recunoașterea independenței Transnistriei, în replică la cererea oficială a R.Moldova de aderare la UE

Maia Sandu

Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2022

Tiraspolul solicită R. Moldova să demareze un dialog cu Transnistria "în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal". De asemenea, face apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu „cu cererea de a recunoaște Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”.

Departamentul de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova, într-o declarație, „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean și semnarea unui acord-interstatal între Chișinău și Tiraspol, scrie News.ro.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a Relațiile moldo-transnistrene”, se menționează în declarația emisă de Tiraspol și citată de replicamedia.md.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, critică depunerea de către R. Moldova a cererii oficiale de aderare la UE.

„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente...”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se mai menționează în declarație.

„În noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să demareze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, afirmă Tiraspolul.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Totodată, regimul de la Tiraspol face apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu „cu cererea de a recunoaște Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”.

Președintele Republicii Moldova a semnat, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană care va fi adresată președintelui Franței, Emmanuel Macron. Preșeeintele Klaus Iohannis a afirmat că România va sprijini Republica Moldova în acest demers.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tiraspol
republica moldova