Tranzitul gazelor naturale rusești spre clienții din Europa prin intermediul conductelor ucrainene funcționează ca o formă de "apărare antiaeriană energetică" a infrastructurii de transport de gaze a Ucrainei, armata rusă agresoare nebombardând-o în mod intenționat din acest motiv, astfel că marii consumatori din UE care cumpără de la gigantul rus de stat Gazprom ar trebui să o facă prin gazoductele din Ucraina și să boicoteze celelalte rute, a declarat șeful operatorului de transport și sistem ucrainean LLC Gas TSO, Serghei Makogon, într-un interviu acordat postului de televiziune local 1+1.
Poziția exprimată de Makogon este mult mai nuanțată decât cea a celor mai mulți lideri de top de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, care au cerut în mod repetat statelor membre UE să impună un embargo total pe vânzările de hidrocarburi ale Federației Ruse.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Putem spune că Rusia evită să lovească în locurile pe unde trec conductele care le transportă gazul în Europa?", a fost întrebat Makogon în cadrul interviului.
"Aș spune așa: nu avem în acest moment informații cum că ei ar încerca în mod intenționat să ne distrugă infrastructura (de gaze – n.r.). Nu că și-ar alege țintele ținând cont de asta. Facilitățile noastre ajung constant sub focul lor. (...) Deci nu aleg, însă nu îi vedem făcând-o în mod intenționat", a răspuns directorul general al LLC Gas TSO.
El a mai fost întrebat dacă, din 24 februarie 2022, data invaziei Rusiei asupra Ucrainei, rușii și-a redus sau sporit livrările de gaze naturale spre Europa.
"Au majorat tranzitul până la nivelul convenit anterior în acordul cu noi aflat în vigoare. Compania noastră își îndeplinește toate obligațiile cu privire la tranzitul gazelor. Dar aș vrea să spun că nu asta este sarcina noastră principală. Sarcina noastră principală este să îi aprovizionăm cu gaze pe consumatorii ucraineni, pentru că gazel înseamnă hrană, lumină și căldură. Nu avem infrastructuri separate, una pentru tranzitul către Europa și una pentru transportul local, există un singur sistem de conducte. Pentru noi, deci, este în primul rând o chestiune umanitară. Cât timp avem un sistem de transport care funcționează, ne putem aproviziona oamenii cu gaze. În consecință, poziția noastră este următoarea: în prezent, tranzitul este important pentru noi nu pentru banii pe care îi primim (de la Gazprom – n.r.), ci pentru că acționează ca un soi de <apărare antiaeriană energetică> a sistemului de transport de gaze. De exemplu, la Chernihiv, nu există în prezent nici curent electric și nici apă. Însă în anumite părți din oraș funcționează încă rețeaua de gaze, care pentru localnici este deocamdată unica sursă de energie și căldură și care le permite să își prepare hrana. De aceea, facem tot ce ne stă în putință pentru ca oamenii noștri să aibă gaze", a arătat Serghei Makogon.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE RA-APPS anunță că Traian Băsescu și familia sa au obligația de a elibera locuința de protocol în termen de 60 de zile, după decizia definitivă a instanței prin care s-a constatat că a avut calitatea de colaborator al SecuritățiiUcraina încasează peste un miliard de dolari pe an de la Gazprom pentru tranzitul gazelor rusești spre Europa, iar atât livrările, cât și plățile, decurg normal, în pofida războiului, potrivit informațiilor concordante venite din partea ambelor părți aflate în conflict.
Întrebat ce părere are despre informațiile potrivit cărora Germania și Ungaria ar bloca adoptarea de către UE a unui embargo total pe vânzările de țiței și gaze ale Rusiei, CEO-ul LLC Gas TSO a evitat afirmațiile polemice: "Trebuie să înțelegem că energia este foarte importantă pentru orice economie, fie că este cea a Ungariei sau cea a Ucrainei. Cu cât sursele de energie sunt mai scumpe, cu atât economia este mai puțin competitivă. (...) Gazprom s-a folosit întotdeauna cu succes de această dependență. Însă acum mi se pare că aceste țări europene au înțeles unde duc aceste politici ale Gazprom și ale Kremlinului".
CITEȘTE ȘI Undă verde: Gigantul francez Publicis cumpără compania românească TremendMakogon a explicat în detaliu și motivul pentru care LLC Gas TSO a solicitat Uniunii Europene redirecționarea prin conductele sale a importurilor de gaze rusești care sunt efectuate în prezent prin intermediul Nord Stream 1, gazoductul ce leagă Rusia de Germania traversând Marea Baltică.
"Imensa majoritate a volumelor de gaze transportate prin Nord Stream 1 sunt consumate în Germania. Vreau să vă amintesc că, înainte de construirea Nord Stream 1, gazul era transportat în Germania exclusiv prin intermediul Ucrainei. Apoi au construit conducta Yamal, care traversează Belarus și Polonia și care nu este deloc folosită în acest moment. În consecință, propunem instituirea graduală a unui embargo asupra Nord Stream 1. Înțelegem faptul că Europa nu poate renunța imediat la gazul rusesc, însă are în plan reducerea etapizată a achizițiilor de la Gazprom, ceea ce noi sprijinim. Însă acest refuz al gazului rusesc trebuie făcut prin reducerea livrărilor prin Nord Stream 1. În momentul de față, noi nu vedem nici o problemă în a impune restricții asupra tranzitului prin Nord Stream 1 în proporție de 50%. Aceste volume pot fi transportate de noi și de colegii noștri din Polonia. Conducta Yamal și sistemul ucrainean de conducte sunt capabile să transporte 20-30 de miliarde de metri cubi de gaze în plus, ceea ce va majora dependența Rusiei de infrastructura noastră gazieră. Vor înțelege și mai bine că, dacă ne avariază conductele, nu vor mai putea exporta gaze în Europa. De aceea propunem instituirea de restricții pe Nord Stream 1 și discutăm această propunere cu colegii noștri europeni și americani", a declarat Makogon.
CITEȘTE ȘI Autostrada Ford - Grindeanu amenință cu rezilierea contractului. Gropi cu oseminte descoperiteEl a arătat că Germania nu poate înlocui pe termen scurt importurile de gaze rusești cu livrări de LNG din Qatar sau alte surse, însă a adăugat că Berlinul trebuie să arate că ia măsuri efective de reducere a dependenței energetice de Rusia.
"În primul rând – restricționarea Nord Stream 1. În al doilea rând – reducerea importurilor. Cred că acest lucru este posibil grație sistării planurilor de închidere a unor reactoare nucleare germane. Germania utilizează cantități semnificative de gaze pentru producția de energie electrică. E o mare diferență între cum folosim noi gazul în Ucraina și cum îl folosesc germanii. La noi e în primul rând vorba de încălzire și gătit. În Germania predomină producția de electricitate", a explicat șeful operatorului de transport și sistem din Ucraina.
CITEȘTE ȘI Omniasig - despăgubiri mari plătite pentru un polițist accidentat mortal și incendiul de la fabrica de hârtie și carton Pehart Tec"Poate Putin să închidă cu totul robinetul de gaze ca formă de retaliere la sancțiunile europene asupra economiei ruse?", a fost întrebat Serghei Makogon în finalul interviului.
"Nu știu. Știu doar că un astfel de pas ar întări și mai mult sentimentul anti-Putin în întreaga lume".